mszp.hu | Külföld | Biztonságpolitika
2023. október 24. 20:15

Az MSZP támogatja az Izrael melletti kiállást, minden szuverén országnak kötelessége felemelni a hangját

Az MSZP támogatja az Izrael melletti kiállást, minden szuverén országnak kötelessége felemelni a hangját
Hiller István a keddi parlamenti ülésnapon „A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról” szólónapirendi vitán elmondta, helyes dolog, hogy Magyarország is kimondja álláspontját az izraeli konfliktus kapcsán, hiszen az élet mindennél fontosabb. Ennél és az emberi szabadságnál nincsen fontosabb, ebben pedig biztosan egyetért az egész országgyűlés, párthovatartozástól függetlenül. Az MSZP választmányi elnöke kiemelte, amennyiben a végleges nyilatkozat terrortámadásnak fogja deklarálni a Hamász támadásait és rögzíti az önvédelemhez való jogot, pártja támogatni fogja azt.

Egy ország szuverenitását minden országnak védeni kell, ha pedig ezt megsértik, akkor minden más szabad egyén, társadalom és ország helyesen teszi, ha kiáll a megtámadott mellett. Jelen esetben egy terrorszervezet összehangolt terrorcselekményének sorával támadott meg egy nemzetet és oltotta ki életek ezreit. Ilyen esetben kötelezettség felemelni a szuverén országoknak a hangjukat, mondta el a korábbi oktatási- és kultuszminiszter.

Jelen nyilatkozat két olyan tételt tartalmaz, melyek nélkül az MSZP nem szavazná azt meg. Ezek a következők: elismeri Izrael állam önvédelemhez való jogát, tehát egyetért a párt azzal, hogy a haza megvédése szuverén kötelesség. Emellett a másik annak a kimondása, hogy terrortámadás történt, melyet a Hamász követett el. Ez fontos és nélkülözhetetlen része a szövegnek, valamint helyes és támogatandó továbbá a szöveg azon része is, hogy mihamarabb döntést kell hozni arról, hogy a Hamászt terrorszervezetnek nyilvánítsa az Országgyűlés.

Amennyiben a terrorizmus elítéléséről és Izrael melletti kiállásról szóló nyilatkozat egyöntetűen kerül elfogadásra, akkor annak nemzetközi visszhangja is kell legyen méghozzá kiemelve azt, hogy a kormánypárt és az ellenzék egyhangúan döntött a szöveg elfogadása mellett, tette hozzá Hiller István.

Jelen helyzetben egy megtámadott ország mellett, Izrael mellett ki kell állni, nyilatkozattal és politikával is. A nemzetközi diplomáciának pedig meg kell akadályozni, hogy a terrortámadás ügye államok közötti konfliktus legyen. Magyarországnak, a magyaroknak pedig nem csak a szolidaritáson keresztül van kapcsolata Izraellel, hiszen többszázezer, a magyar kultúrát ismerő és a magyar nyelvet beszélő, származását Magyarországról levezető állampolgár él Izraelben. Így a politikai érdeken és a megtámadott védelmén túl a magyarokat kulturális és állampolgári kötelék is köti. „Soha többé ne kövesse el a magyar állam azt a bűnt, amit egyébként a Holokauszt idején elkövetett” – említette meg Hiller István, aki szerint hazánknak meg kell akadályozni az államok közötti konfliktus – háború – kialakulását is.

Összefoglalva Hiller István elmondta, amennyiben a nyilatkozat végleges formájában tartalmazni fogja az önrendelkezési jogot és terrortámadás-sorozatnak a HAMÁSZ által elkövetett támadást, akkor az MSZP támogatni fogja azt.

Kapcsolódó párttagok