Az MSZP támogatja Falus Ferenc főpolgármesteri jelölését

Az MSZP budapesti küldöttgyűlése pénteken elfogadta azt a hétfőn bejelentett ellenzéki megállapodáscsomagot, amelynek értelmében az őszi fővárosi önkormányzati választáson koordináltan indítják jelöltjeiket a Demokratikus Koalícióval (DK) és az Együtt-PM-mel, Falus Ferenc volt tiszti főorvos személyében pedig közös főpolgármester-jelöltet állítanak.

Az MSZP legfelsőbb fővárosi döntéshozó szervének határozatát Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke ismertette újságírókkal. Azt mondta: a testület "nagyon nehéz, de bölcs és felelős döntést hozott" a küldöttek majdnem kilencven százalékának egyetértésével.

Kiemelte, a döntést azok a fővárosi politikusok is elfogadták, akik korábban nem értettek egyet az ellenzéki megállapodással. Kérdésre válaszolva példaként említette Horváth Csabát, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltjét és Steiner Pált, aki az V. kerület polgármesteri székéért akart indulni.

Az MSZP budapesti elnöke úgy fogalmazott, hogy a baloldali ellenzéki pártok koordinált indulásával újra nyílttá válik a verseny a Fidesszel, hiszen április 6-án az országgyűlési választások napján több baloldali szavazatot adtak le a fővárosban, mint jobboldalit. Kunhalmi Ágnes szerint ez azt mutatja, a főváros "egyszer már váltani akart", a feladatuk ezért most az volt, hogy politikai egységet teremtsenek ehhez a többséghez.

Minden kerületben jó jelöltjeik vannak, egy erős, közös kampánnyal pedig el lehet indítani Budapestet a változás útján. 2018 sikeréhez ezen az őszön át vezet az út - fogalmazott a politikus.

Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva közölte, Horváth Csaba az MSZP fővárosi listavezetőjeként indul az őszi önkormányzati választáson, és a baloldali ellenzék várospolitikai programjáért felel majd.

Szólt arról is, hogy a kompromisszumok árán létrejött háromoldalú ellenzéki megállapodáson mostantól kizárólag közösen módosíthatnak a felek.

Horváth Csaba a küldöttgyűlés döntését kommentálva újságíróknak azt mondta, olyan döntés született, amely "nem a legjobb, de az egyetlen elérhető kompromisszum" volt. A teljes együttműködés helyett egy kevésbé erős koordinált együttműködés jött létre, amely lehetőséget teremt a baloldali ellenzéknek arra, hogy egy jobb lehetőséget mutasson meg "Orbán Viktor és Tarlós István világával szemben" - mondta. Hozzátette: az csak október 12-én derül ki, hogy az ellenzéki összefogás tagjai a "győzelem áldozatait" hozták-e most meg vagy a győzelemhez teljes összefogásra lett volna szükség.

Az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje azt mondta, minden segítséget megad Falus Ferencnek, aki reményei szerint "az a kovász lesz, aki összeköti a baloldali pártokat".