mszp.hu | Belföld
2024. február 27. 00:04

Az MSZP támogatja, hogy népszavazáson dönthessenek a magyarok az eutanáziáról

Az MSZP támogatja, hogy népszavazáson dönthessenek a magyarok az eutanáziáról
Az életvégi döntésekről, az eutanáziával kapcsolatos kérdésekről, valamint az ezekkel kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatának fontosságáról is beszélt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a hétfő éjjeli parlamenti felszólalásában.
„Karsai Dániel a saját állapotán keresztül hívta fel mindannyiunk figyelmét annak fontosságára, hogy ne csak életünk tartalmáról, hanem kivételes esetben, ha azt szükségesnek ítéljük, annak végéről is dönthessünk. Arra ébresztett rá bennünket, hogy az emberi szenvedésnek lehet egy olyan foka, az állapotromlásnak egy olyan előreláthatósága, ami eljuttathatja oda az embert, hogy csináljuk-e egyáltalán ezt így tovább” – kezdte felszólalását Kunhalmi Ágnes. 
 
Az MSZP társelnöke kifejtette, hogy Karsai Dániel és sorstársai esetében, még a legmagasabb szintű ápolási tevékenység sem képes már csökkenteni a mérhetetlen szenvedést, amelyet betegségük előrehaladtával érezhetnek. 

 
Karsai Dániel arra világít rá állapotával, hogy meg kell mindenkinek adni a lehetőséget – szigorú körülmények között – az önkéntes, aktív eutanáziához. 
 
Az MSZP álláspontja szerint joguk lenne a magyaroknak ebben a kérdésben népszavazás útján véleményt nyilvánítani. Továbbá indokolt lehet annak felülvizsgálata, hogy ki és milyen fajta eutanáziát vehet igénybe. 
 
Természetesen mindez csak szigorú feltételrendszer mellett volna lehetséges és csupán akkor, ha az eutanáziához folyamodó állapota gyógyíthatatlan, valamint ha számára elviselhetetlen szenvedést okoz a betegség. 
 
Nem elégséges az, hogy az eutanáziát pusztán büntethetetlenné tegyék. Szükség van arra is, hogy ezt az állam – a társadalombiztosítás keretein belül – egészségügyi szolgáltatásként nyújtsa. 
 
Az életvégi döntések esetében két alkotmányos alapjog ütközik egymással, ugyanis minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz. 
 
Az adja a vita lényegét, hogy erősebb-e az állam emberi méltósággal kapcsolatos kötelezettsége, hogy orvosi segítséget nyújtson az élet befejezéséhez, vagy azon kötelezettsége, hogy az élet nem vehető el, abba nem avatkozhat bele. 
 
Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, hogy Hollandiába legálisan végrehajtható az eutanázia, így a magyar jog felülvizsgálatra szorulna annak tekintetében is, hogy más országba szállítandó beteg segítője esetében a büntethetőséget megszüntessék. 
 
Magyarországon is meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy ezt a szolgáltatást igénybe lehessen venni szabályozott körülmények között, akkor, ha a beteg állapota elviselhetetlen szenvedéssel jár és állapotának javulása kizárt. 
 
Ahogy konzervatív alkotmányjogászok is fogalmaztak: „Az emberi méltóság – az emberi élettel együtt – az emberi lényeget jelenti. A méltóság embervoltunknak és értékünknek fölemelő és feltétlen tiszteletet parancsoló volta, emberi lényegünk rangja” – zárta felszólalását az MSZP társelnöke.  

Kapcsolódó párttagok