mszp.hu | Belföld | civil szervezetek vagyonnyilatkozat
2017. március 21. 16:03

Az MSZP tiltakozik a civilekkel szembeni kormányzati hadjárat ellen és követeli a törvényjavaslat visszavonását!

A kormány kettős mércét alkalmaz a civil szervezetek ügyében. Erre hívta fel a figyelmet Mesterházy Attila, Szakács László és Legény Zsolt MSZP-s képviselő – az ülést levezető elnök figyelmezetése ellenére – az Országgyűlés mai plenáris ülésén, az EU tagállamai, a latin-amerikai és karibi (LAC) államok által létrehozott nemzetközi alapítvány létrehozása kapcsán.

Miközben ugyanis a kormánypárti képviselők az EU-LAC Nemzetközi Alapítvány ügyében amellett érvelnek, mennyire fontos a civil szervezeti élet külföldön, addig itthon politikai okokból el akarják lehetetleníteni ezen szervezetek munkáját.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormánypárt jó és rossz szervezetekre próbálja osztani a civil szférát!

A civil szervezetekkel szembeni kormányzati hadjárat odáig fajult, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a civil szervezetek „eltakarításáról” beszélt. Erre ráerősítve a törvényjavaslat vitájában Tilki Attila, a Fidesz vezérszónoka „homályos embereknek” nevezte a magyar civil szervezetek alapítóit.

A vitában résztvevő MSZP-s képviselők felhívták a figyelmet, hogy az évenkénti beszámoló szükségtelenné teszik a civil szervezetek átláthatóságának és vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének kormányzati követelését. Ezért a törvényjavaslat nem szól másról, mint a civilek részéről elhangzó kormányzati kritika elhallgattatásáról.

Mesterházy Attila
a Költségvetési bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok