2012. április 01. 03:43

Az MSZP tisztújító kongresszusának végeredménye

Közel négyszáz küldött szavazatai alapján a Magyar Szocialista Párt tisztújító kongresszusán az MSZP régi-új elnöke lett Mesterházy Attila. A párt elnökhelyettesének a kongresszus Simon Gábort választotta. Alelnök lett Gúr Nándor és Horváth Csaba. A Magyar Szocialista Párt új Országos Elnökségének tagjai: Bangóné Borbély Ildikó, Demeter Márta, Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Teleki László, Tóth Bertalan, Varga László, Winkfein Csaba. Az Országos Választmány új elnöke Botka László.

Simon Gábor leköszönő választmányi elnököt választotta az MSZP elnökhelyettesévé a párt szombati tisztújító kongresszusa. Az országos választmányt a következő két évben Botka László szegedi polgármester vezetheti. Szanyi Tibor elnökségi tag maradt.

Simon Gábor szoros versenyben - 56:44 arányban - győzte le Szanyi Tibort. Simon Gábor 213, Szanyi Tibor 164 szavazatot kapott, Balogh András eddigi elnökhelyettes visszalépett a jelöltségtől.

A két alelnöki helyért hárman versenyeztek: Gúr Nándort, az MSZP borsodi elnökét 88 százalék támogatta, Horváth Csabát, a szocialisták fővárosi frakcióvezetőjét pedig a küldöttek 66 százalékának szavazatával választották meg. Herczog Edit európai parlamenti képviselő a voksok 38 százalékát kapta.

Az újonnan létrejövő etikai és fegyelmi ügyek tanácsát Steiner Pál, a központi pénzügyi ellenőrző bizottságot továbbra is Tukacs István irányítja. Bárándy Gergely eddigi elnökségi tag az országos etikai és egyeztető bizottság elnöke lett.

Botka László megválasztása után újságíróknak azt mondta: feladatuk a választók bizalmának visszanyerése, az elmúlt két évben ugyanis az MSZP bizonyította életképességét, túlélte a választási vereséget és a Gyurcsány-platform távozását.

Kiemelte, hogy a szombati kongresszus lezárta az MSZP megújítását, ezután "hiteles, demokratikus és vállalható" alternatívák felállításába kezdenek, mert a szocialista párt nélkül nem lehetséges a Fidesz-kormány leváltása.

Simon Gábor elnökhelyettes elmondta: új együttműködés jött létre a párton belül, céljuk egy olyan MSZP felépítése, amely 2014-ben leválthatja az Orbán-kormányt.

Gúr Nándor azt emelte ki, hogy a jövőben is azokért küzd majd, akik a "rendszer elszenvedői".

Horváth Csaba arról szólt, hogy az MSZP talpra állt, és most a választókkal kíván "közvetlen szövetséget" kötni.

Mesterházy Attila pártelnök közölte, hogy a kongresszus határozatot fogadott el, rögzítve, milyen elveket valló pártokkal és civil szervezetekkel akarnak és tudnak együttműködni. A szempontok között szerepel, hogy az MSZP szövetségesei demokratikus értékeket valljanak, semmiféle együttműködést nem folytathatnak szélsőséges erőkkel, céljuknak tekintsék az "Orbán-rendszer" leváltását, az új köztársaság és a szolidáris társadalom megteremtését.

Az MSZP kongresszusa Schmitt Pál plágiumügyére reagálva is elfogadott egy határozatot. A küldöttek úgy foglaltak állást, hogy morális válság alakult ki, miután a köztársasági elnökről "bebizonyosodott, hogy méltatlan tisztségének betöltésére". A párt kongresszusa ezért felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Országgyűlésben kezdeményezze a köztársasági elnök lemondatását.

Párbeszéd a nemzetért címen elfogadtak egy állásfoglalást is, amelyben a szocialista párt a szolidáris Magyarország és az új, negyedik köztársaság felépítésére tesz ajánlatot.

A kongresszus tíz elnökségi tag megválasztásával zárult. Közülük eddig is a testület tagja volt Szanyi Tibor, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Korózs Lajos korábbi szociális államtitkár, Kunhalmi Ágnes és Teleki László volt romaügyi államtitkár.

Most került be az elnökségbe Tóth Bertalan, a szocialisták Baranya megyei elnökhelyettese, Varga László országgyűlési képviselő és Winkfein Csaba komárom-esztergomi alelnök, valamint Bangóné Borbély Ildikó, aki a püspökladányi időközi választáson az MSZP jelöltje volt és Demeter Márta, a zuglói szervezet elnökségi tagja.

 

Mesterházy Attila, pártelnök 

Simon Gábor, elnökhelyettes 


Gúr Nándor, alelnök 
Horváth Csaba, alelnök 

Bangóné Borbély Ildikó, elnökségi tag
Demeter Márta, elnökségi tag 
Harangozó Tamás, elnökségi tag 
Korózs Lajos, elnökségi tag 
Kunhalmi Ágnes, elnökségi tag 
Szanyi Tibor, elnökségi tag 
Teleki László, elnökségi tag 
Tóth Bertalan, elnökségi tag 
Varga László, elnökségi tag 
Winkfein Csaba, elnökségi tag 


Botka László, az Országos Választmányi elnöke

 

Steiner Pál, Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa 

Tukacs István, Központi Pénzügyi Ellenörző Bizottság 

Bárándy Gergely, Országos Etikai és Egyeztető Bizottság