mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. március 23. 08:18

Az MSZP több százezer EU-s tagságot támogató aláírásra számít

Az MSZP több százezer EU-s tagságot támogató aláírásra számít
A többi között erről beszéltek a párt vezetői egy szekszárdi sajtótájékoztatón, ahol a párt hivatalosan is megkezdte vidéki aláírásgyűjtő kampányát.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, Magyarországon nincs jogállam, és szerinte semmilyen szándék sem látszik arra, hogy Orbán Viktor változtatni akarna a politikáján, ezért lehetséges, hogy elesünk az uniós forrásoktól. „Orbán Viktor politikája a korrupcióra alapul, a háttéremberek hatalmáról szól, arról, hogyan lehet az uniós pénzek ellopásával egy féldiktatórikus, a jogállamot kiiktató rendszert építeni.”
 
A pártelnök továbbra is a negyedik helyre várja Jávor Benedeket a közös listán, ami befutó hely, mivel ő maga csak szimbolikusan áll a formálódó közös lista élén. A listáról szombati választmányi ülésén dönt a legnagyobb baloldali párt. 
 
Ujhelyi István EP-képviselő szerint Orbánnak a saját pártcsaládja is piros lapot mutatott, vagyis kitiltotta a pályáról. „Orbán már nem tud gólt lőni” – helyezte a miniszterelnök számára is értelmezhető keretbe mindezt a szocialisták kampányfőnöke. Hozzátette, szerinte felfüggeszthetik Magyarország tagságát az Európai Unióban. 
 
A párt aktivistái több száz vidéki településen gyűjtik folyamatosan az aláírásokat, és a politikus biztos benne, hogy fideszesek is alá fogják írni az EU-s tagság támogatásáról szóló ívet. Ujhelyi közölte, megtesznek azért, hogy Orbán Viktort kisebbségbe szorítsák az európai parlamenti választáson. Mint mondta, több százezer aláírásra számítanak, mivel Magyarországon nagyon magas az unió támogatottsága.
 
A sajtótájékoztatón Harangozó Tamás bejelentette, az MSZP már Szekszárdon is elkezdte az aláírásgyűjtő kampányát, valamint elindították a regionális képzési sorozatukat EP-választásra való felkészülésre.