mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Foglalkoztatás
2021. március 23. 15:15

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy járjon fizetés az oltás felvételének idejére!

Egyre több hír jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy azok a munkavállalók, akiket munkaidőben hívnak be oltásra, arra a napra nem kapnak fizetést, ha pedig az oltás mellékhatásaként belázasodnak és otthon kell maradniuk, akkor csökkentett táppénz jár nekik.

A dolgozók vagy szabadságot vesznek ki az oltás napjára, vagy a hiányzást fizetetlen, igazolt távollétnek számolja el a munkáltató. A németeknél például ezt a távollétet úgy díjazzák, mintha otthonról dolgozna a munkavállaló, de az osztrákok is rendezték a helyzetet, azaz a munkajog szempontjából ugyanaz vonatkozik az oltás felvételére, mint a munkaidőben más, orvosilag szükséges vizsgálatokra.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy az oltás miatt hátrány érje a munkavállalókat, hiszen egy életmentő vakcináról van szó, amihez mindenkinek hozzá kell jutnia. Biztosítani kell, hogy jövedelemkiesés, vagy szabadnap kiírása nélkül bárki élhessen az oltással a számára felajánlott első időpontban!

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy rendeletben szabályozza: mindenki, aki munkaidőben kap időpontot az oltásra, az kapja meg a fizetését arra a napra is. Továbbá szükségesnek tartjuk, hogy a kormány biztosítsa automatikusan a 100%-os táppénzt mindazok számára, akiknél az oltás erősebb reakciót vált ki és emiatt nem képesek ellátni a munkájukat.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese