mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Foglalkoztatás
2021. március 23. 15:15

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy járjon fizetés az oltás felvételének idejére!

Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy járjon fizetés az oltás felvételének idejére!
Egyre több hír jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy azok a munkavállalók, akiket munkaidőben hívnak be oltásra, arra a napra nem kapnak fizetést, ha pedig az oltás mellékhatásaként belázasodnak és otthon kell maradniuk, akkor csökkentett táppénz jár nekik.

A dolgozók vagy szabadságot vesznek ki az oltás napjára, vagy a hiányzást fizetetlen, igazolt távollétnek számolja el a munkáltató. A németeknél például ezt a távollétet úgy díjazzák, mintha otthonról dolgozna a munkavállaló, de az osztrákok is rendezték a helyzetet, azaz a munkajog szempontjából ugyanaz vonatkozik az oltás felvételére, mint a munkaidőben más, orvosilag szükséges vizsgálatokra.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy az oltás miatt hátrány érje a munkavállalókat, hiszen egy életmentő vakcináról van szó, amihez mindenkinek hozzá kell jutnia. Biztosítani kell, hogy jövedelemkiesés, vagy szabadnap kiírása nélkül bárki élhessen az oltással a számára felajánlott első időpontban!

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy rendeletben szabályozza: mindenki, aki munkaidőben kap időpontot az oltásra, az kapja meg a fizetését arra a napra is. Továbbá szükségesnek tartjuk, hogy a kormány biztosítsa automatikusan a 100%-os táppénzt mindazok számára, akiknél az oltás erősebb reakciót vált ki és emiatt nem képesek ellátni a munkájukat.

 

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok