mszp.hu | Belföld
2023. január 16. 10:19

Az MSZP üdvözli a jászberényiek döntését

Az MSZP üdvözli a jászberényiek döntését
A Magyar Szocialista Párt üdvözli a jászberényiek döntését, azt, hogy bizalmat szavaztak a „Közösen Jászberényért Egyesület” polgármesterjelöltjének, Budai Lórántnak, akit újraválasztottak.

Gratulálunk neki és a „Közösen Jászberényért Egyesület” megválasztott önkormányzati képviselőinek, akik a korábbiakkal szemben többséget alkotnak a testületben. 

A Jobbik, a Kossuth Kör, a Momentum és az MSZP összefogása bebizonyította, hogy a mai választási rendszerben kizárólag akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok, és ez még akkor is igaz, ha ezt nem mindenki vállalja közülük, mint ahogy most a DK sem tette. A DK kilépett ugyanis a „Közösen Jászberényért Egyesületből”. Folyamatosan támadta korábbi szövetségeseit, majd a Fidesz, valamint a Mi Hazánk képviselőivel együtt kezdeményezte a testület feloszlatását. 

Világossá vált az is, hogy az önkormányzati választásokon az a helyes, ha helyben és nem a pártközpontokban döntenek a jelöltekről. Akár úgy, mint Jászberényben, hogy megállapodtak, akár úgy, hogy megállapodás híján helyi előválasztáson választják ki a legalkalmasabb jelöltet. Bárhogy döntsenek is az országos pártközpontokban, csak annak van esélye ugyanis polgármesterré vagy képviselővé válni, aki abban a körzetben él, akit ismernek és elfogadnak. Egyes ellenzéki pártok szembe mehetnek ezzel, de Jászberény után nem lehetnek biztosak abban, hogy a választóik is követni fogják őket. 

A Választási Bizottság, amelyet még a korábbi fideszes városi önkormányzat nevezett ki, 2023. január 15-ére írta ki a polgármester- és képviselő-testületi választást. A példátlanul korai választási időpont (mindössze hat hetet hagytak a kampányra, benne a karácsonyi ünnepekkel és az újévvel) oka valószínűleg az volt, hogy a Fidesz nem akarta megvárni az életkörülmények további romlását. A kihívás nagy volt, hiszen a Fidesz a helyi kórház orvosigazgatónőjét indította polgármesterjelöltnek, függetlenként. A Mi Hazánknak is volt jelöltje, egy ügyvéd, ráadásul akadt „független” polgármesterjelölt is. A DK annak ellenére, hogy többször is kezdeményeztük az együttműködést, bejelentette, hogy nem támogatja a „Közösen Jászberényért Egyesület” jelöltjeit, és négy körzetben függetlenként jelölteket indított, a Mi Hazánk valamennyi körzetben jelöltet állított.

Most nagy feladat vár a „Közösen Jászberényért Egyesület” jelöltjeire: eredményesen képviselni a Jászság fővárosának lakóit, és mindent megtenni azért, hogy életkörülményeik javuljanak, a közszolgáltatások pedig az igényeiknek megfelelően működjenek. 

MSZP