Az MSZP üdvözli Angela Merkel kiállását a szociális, keresztény és liberális értékek mellett

Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy még egy rövid sajtótájékoztató erejéig sem képes leplezni antidemokratikus nézeteit. Bár sok vitánk van a CDU-val, abban teljesen egyetértünk, hogy a jövő Európája szociális, keresztény és liberális értékeken alapul. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Angela Merkel és a magyar demokratikus ellenzék – bár nem találkoztak – lényegében egyformán gondolkodnak a demokráciáról, míg Orbán Viktor ismét megtagadta az emberi szabadságjogokra épülő társadalmi berendezkedést. 

A magyar emberek többsége a jelenlegi német kormány által vallott Európában képzeli el Magyarország jövőjét. A magyar és a német nép értékei és céljai azonosak: jólétet, az állam által garantált jogbiztonságot és szabadságot kívánunk.

Az MSZP üdvözli Angela Merkel kiállását a szociális, keresztény és liberális értékek mellett. Aki viszont ezeket az értékeket megtagadja – legyen az akár a magyar miniszterelnök –, a holnapi meleg ételt, a tudáshoz való hozzáférést, gyermekeink boldogulásának esélyét tagadja meg.

Csak jóléti állam működhet demokratikusan Európában. A társadalom többségének gyarapodása nélkül elképzelhetetlen Magyarország tartós visszatérése a demokrácia útjára. A demokratikus államberendezkedés alapja tehát nem elsősorban a liberális vagy illiberális értékrend, hanem a társadalom többségének jóléte.

Tóbiás József,
elnök, frakcióvezető