mszp.hu | Belföld
2020. április 03. 12:47

Az MSZP üdvözli újabb javaslatának elfogadását, de továbbra is tart a tömeges nyomorhelyzet kialakulásától

Az MSZP üdvözli újabb javaslatának elfogadását, de továbbra is tart a tömeges nyomorhelyzet kialakulásától
Végre elfogadta a kormány az egészségügyi dolgozók egyszeri bértámogatásának MSZP-s javaslatát.

Azonban számos kérdése marad még az emberek megvédésének a koronavírus-járvány következményeitől, melyeket még mindig nem tűzött napirendre az országgyűlés – erről tartott sajtótájékoztató Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerdán, Budapesten.

Harangozó emlékeztetett, az MSZP hetekkel ezelőtt bemutatta ötpontos védelmi csomagját, ami a legfontosabb intézkedéseket tartalmazta. „Úgy tűnik, az MSZP újabb javaslatát fogadta meg a kormány, és az egészségügyi dolgozók egyszeri 500.000 forintos juttatást kapnak – ezt természetesen üdvözöljük. Nem tudjuk ugyan a részleteket, de nem véletlenül javasoltuk a szociális ágazatban dolgozóknak ezt a juttatást” – tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kiemelte, az MSZP-nek már számos javaslatát megfogadta a kormány. Többek között azt, hogy az e-recepteket ne csupán a betegek válthassák ki, a végrehajtási ügyeket függesszék fel, illetve egy idő után belátta a kormány, hogy az iskolákat be kell zárni és nagy számban kell külföldről védőfelszereléseket beszerezni. Mindazonáltal az intézkedéseket több társadalmi csoportra is ki kell terjeszteni, mondta Harangozó, majd felhívta a figyelmet, most mindennél fontosabb, hogy az országgyűlés a valóban elsődleges, vészhelyzeti ügyekkel foglalkozzon.

„Már 13 EU-s ország – köztük Németország, Magyarország legfontosabb gazdasági partnere, és több jobboldali keresztény-konzervatív vezetésű ország miniszterelnöke –, valamint az Európai Néppárt, az európai kereszténydemokratákat, jobboldali pártokat tömörítő európai pártcsalád vezetője és számtalan tagja egyhangúan, keményen bírálta a magyar kormányt az időkorlát nélküli felhatalmazási törvényért, amely mindenkit veszélyeztet” – emlékeztetett Harangozó.

A szocialista politikus figyelmeztetett, ha a politikai és gazdasági bizalom Magyarországgal szemben a jelenlegi magyar kormányfő hatalmi törekvései miatt meginog, az a forint további zuhanásához vezethet, további munkahelyek tömeges megszűnésével járhat. „Ezzel senkinek nem szabad hazardíroznia, a kormánynak belátással kellene lennie ebben a kérdésben”.

„Ha az országgyűlés valóban ülésezni tud, akkor mi értelme volt minden hatalmat minden korlátozás és időkorlátozás nélkül a kormánynak átadni, amely ráadásul most olyan törvényeket nyújtott be szakmányban, amik egyértelműen a jelenlegi kormánypártok és az ő oligarcháinak érdekeit szolgálják, semmi közük nincs a magyar emberek mindennapi életéhez?” – tette fel a kérdést. „Ilyen az oligarchák földtörvénye, ilyen a Budapest-Belgrád javaslat, ami Mészáros Lőrinc több százmilliárdos bizniszét fogja növelni, ilyen az, hogy Schmitt Mária alapítványai most éppen a járványügy közepén újabb ingyenes állami ingatlanhoz fognak jutni. De ilyen a városligeti projekt is” – sorolta Harangozó Tamás.

„Ezek lennének most a legfontosabb kérdések, amiket az Országgyűlésnek tárgyalnia kell? A mi válaszunk egy határozott nem. Mi azt szeretnénk, ha a Magyar Országgyűlés már most azzal foglalkozna, hogy a magyar emberek élete hogyan fog változni, hogyan fogjuk garantálni az ő biztonságukat” – jelentette ki.

Elmondta, az MSZP által benyújtott javaslatok szerint a parlamentnek a nyugdíjemelésről, a bérátvételről, hatósági árakról, és a rezsiköltségek radikális csökkentéséről kellene tárgyalnia, mint ahogyan ezt az MSZP már szövegszerűen is benyújtotta, hiszen a piaci ár már jóval alacsonyabb, mint azelőtt. Jelezte továbbá, hogy épnie kéne a kormánynak a letiltások ügyében is”.

Összegezve hangsúlyozta, az MSZP követeli, hogy „A magyar kormány és a Magyar Országgyűlés az emberek mindennapi ügyeivel, kérdéseivel, megélhetésével foglalkozzon, mert ha nem ezt teszik, akkor heteken belül tömeges nyomorhelyzet lesz, és az éhezés szélére sodródhatnak a magyar családok tízezrei, százezrei”.

Kapcsolódó párttagok