mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. szeptember 03. 12:05

Az MSZP újra benyújtja javaslatait a devizahitelek okozta válság megoldására

A Fidesz-kormány több mint 11 év elteltével sem tudta kezelni a devizahitelek okozta lakhatási válságot. Ennek következményeként az évente végrehajtott mintegy 3 ezer kilakoltatás jórészt a devizakárosultakat sújtja.

A devizahitelek okozta válsággal kapcsolatban az MSZP az elmúlt években számos javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyeket a Fidesz egyetlen alkalommal sem támogatott. A járvány okozta gazdasági válság idején azonban a károsultaknak még inkább szükségük van a segítségre, ezért az MSZP újra benyújtja a javaslatait.

Azt akarjuk, hogy a deviza alapú és forint lakossági, fogyasztói hitel-, kölcsön- és lízingszerződésből eredő végrehajtásokat azonnal függesszék fel a devizahitelek végleges rendezéséig. Amennyiben az ingatlant érintő végrehajtás már jogerősen lezárult, abban az esetben a lakás értékét meghaladó, devizahiteles tartozásokat meg kell szüntetni. Továbbá javasoljuk a törvény alapján korábban forintosított devizakölcsönök újraszámolását és a devizakölcsön szerződések módosítását úgy, hogy a forintra váltás, az elszámolás és az árfolyamkülönbözet adósok részére történő megtérítése a felvételkori árfolyamon kerüljön sor.

A fideszes képviselők most kapnak egy újabb esélyt arra, hogy a bankok támogatása helyett végre az emberek oldalára álljanak. Azonban ismerjük a Fideszt, ezért a mind a mai napig ható devizahiteles problémák végleges rendezésére a garanciát a 2022-es kormányváltás jelenti.

MSZP