mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 03. 11:10

Az MSZP újra benyújtja ötpontos védelmi csomagját

Az MSZP újra benyújtja ötpontos védelmi csomagját
Bővíteni kell a bérkiegészítést, növelni a családok és a nyugdíjasok támogatását, csökkenteni az energiaárakat, ingyenessé tenni a teszteket és azonnal összehívni az Országos Érdekegyeztető Tanácsot – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Komjáthi Imre alelnök csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Most is aktuális a Magyar Szocialista Párt tavasszal bemutatott ötpontos védelmi csomagja a járvány és a gazdasági válság kezelésére, ezért újra benyújtják Parlamentnek – közölték.

„A tények makacs dolgok. Azt láthatjuk, hogy az a sikerpropaganda, amelyet a kormány folytatott a magyar gazdaság állapotával kapcsolatban, (…) szembemegy a valósággal. (…) Amit most látunk, az nem a magyar emberekről szól” – indokolta a lépést az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan azt mondta: már tavasszal elkésettek és szűkmarkúak voltak a kormány intézkedései.

Látva a gazdasági mutatókat, a GDP esését, a költségvetési hiány és az államadósság mértékét, az élelmiszerárak emelkedését, a 400 ezer munkanélkülit, a 200 ezer ellátás nélkül maradt családot és hogy az iskolakezdéshez a családoknak hitel kellett felvenniük, „kijelenthetjük, hogy a járványkezelés gazdasági aspektusa, a társadalmi válság megelőzése sikertelen volt”.

A bértámogatás kevés volt és késve érkezett meg, a hozzá kapcsolódó adminisztratív eljárás pedig „problémás”.

Az MSZP továbbra is azt javasolja: a kormányzat 80%-ban vállalja át a munkavállalók bérét. Növeljék meg a munkanélküli ellátás összegét és hosszabbítsák meg az idejét 3-ról 9 hónapra.

Duplázzák meg a családi pótlékot; ez különösen indokolt most, az iskolakezdés idején.

Emeljék meg a nyugdíjakat a svájci indexálás szerint, 6,5%-kal, zárkóztassák fel az alacsony nyugdíjakat és kapjanak nyugdíjkiegészítést a nyugdíjasok most, az áremelkedések kompenzálására.

Csökkentsék a gáz, a távfűtés és a villamos energia árát úgy, hogy a kisfogyasztóknál nagyobb kedvezmény maradjon. „Elképesztően nagyot esett” ezeknek az ára a nyugat-európai energiapiacokon, a magyar fogyasztók mégis ugyanannyit fizetnek, mint korábban.

Az MSZP csatlakozik a Párbeszéd javaslatához: ha már az állam olyan protokollt alakított ki, hogy két negatív vírusteszttel lehet a két hét karantént elkerülni, ezek a tesztek legyenek ingyenesek.

Felhívta a figyelmet: nagyon sok család nem tudja megfizetni a tesztek árát, két hét kiesés pedig nagyon sokat jelent egy munkavállaló vagy egy kisvállalkozó számára.

Kitért arra: a magyar versenyképesség a többi európai uniós országhoz képest „nagyon-nagyon alacsony”, az elmúlt 10 évben az uniótól érkezett több mint 8 ezer milliárd forintnyi támogatás ellenére „semmi jelét nem látjuk annak, hogy a magyar gazdaság a saját lábán meg tudna állni”.

A miniszterelnök ugyan arról beszél, hogy Közép-Európa „az új megmondóember” az Európai Unióban, de a közép-európai országokban mindenhol jobban teljesítenek a gazdaságok a magyarnál, mert ott nem voltak szűkmarkúak a munkavállalókkal és a nyugdíjasokkal. Miközben a magyar emberek nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz, „az oligarcháikat viszont kifizetik”: 150 milliárdos stadionépítés, több tízmilliárdos szállodaépítés, a Tenisz Szövetség hiánya – sorolta a kormány költéseit.

„Ezen kell változtatni! Éppen ezért mondja a Magyar Szocialista Párt, hogy kormányváltásra és korszakváltásra van szükség!” - emelte ki.

Komjáthi Imre kijelentette: Orbán Viktor és kormánya többszörösen cserbenhagyta a magyar munkavállalókat. Sokkal több pénzt juttatott az állami propagandára, a konzultációs levelekre, a plakátkampányra, a baráti cégek „kistafírungozására”, mint a magyar munkavállalók és családjaik megmentésére. A járvány második hullámának kialakulásával kapcsolatos intézkedések előállítása helyett pedig „elmentek hajókázni az Adriára.”

„Van, akinek lehet dolgozni yacht office-ban, van, akinek home office-ban sem” – utalt Szijjártó Péter külügyminiszter yachtos nyaralására, míg a miniszter a Facebook-oldala szerint dolgozott; és aki a munkatársait viszont kirúgással fenyegette, ha otthonról akarnak dolgozni.

Komjáthi „határozottan felszólította” a kormányt: foglalkozzon a magyar családok megmentésével és a magyar munkavállalók helyzetének javításával, mert „nem folytatható ez a fajta munkavállaló-ellenes politika, amit művelnek”.

Felszólította a kormányt arra is: azonnal hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot. Legyen valódi érdekegyeztetés, mert „amit a kormány művel a szakszervezetekkel, nem más, mint ítéletkihirdetés”.

Azt ígérte: az MSZP, ahogy eddig is, ezután is a magyar szakmai és szakszervezetekkel együtt, közösen fogja kialakítani az álláspontjait és javaslatait, a dolgozók érdekében.

Tóth Bertalan elmondta: az MSZP, „szerény lehetőségeihez mérten”, tízmillió forintból karitatív, szolidaritási akciót indít az iskolakezdéshez kapcsolódóan. A pénzt a szocialista országgyűlési képviselők adják össze a fizetésükből.