Az orosz agrárminiszter Orbán Viktor januári moszkvai tárgyalásán még úgy nyilatkozott: „Oroszországban az emberek ismerik, és nagyon szeretik a magyar termékeket. Mert környezetvédelmi szempontból tiszták, jó minőségűek és egész egyszerűen finomak”. Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár azt mondta: hazánk az élelmiszerexport területén „kulcsszerepre törekszik az orosz piacon”.
Miért nem kell már Moszkvának a hazai hús? A tiltás mögött nem szakmai, inkább politikai okok állnak? Ha így van, akkor az Orbán-kormánynak a feladata, hogy ne csak beszéljen a keleti nyitásról, hanem nyissa rá az ajtót az oroszokra, és derítse ki, mi az oka a magyar húst sújtó szankcióknak!
Ha kiderül, hogy orosz kivitelre rövidtávon nincs lehetőség, akkor a belső keresletet kell növelni. Ehhez vissza kell szorítani a feketegazdaságot. A húsiparban éves szinten 100 milliárdos kárt okozó fekete termelés felszámolásához radikális árcsökkentés kell.
Az MSZP ezért nyújtja be áfacsökkentését célzó javaslatát. Uniós képviselőink vállalása pedig, hogy egész Európában legyen az egyszámjegyű élelmiszeráfa.
Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke
Gőgös Zoltán,
agrárpolitikus