MTI/mszp.hu
2012. május 06. 13:54

Az MSZP visszaéléseket sejt több gazdasági ágban

Az MSZP szerint az „Orbán-Simicska-Nyerges triumvirátus” a gazdaság minden területén „tetten érhető”, s saját ügyeik érdekében jogszabály-módosításokat is igénybe vesznek.

Szanyi Tibor, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján egyebek mellett a panelpénzek elosztását és az állami földek megszerzését kifogásolta. A politikus szerint a panelfelújításokban részt vevő 27 vállalkozás ugyanahhoz az érdekkörhöz, az Épkar Zrt.-hez tartozik, több száz cég pedig munka nélkül maradt a kötelezően előírt minősítési követelmény miatt.  

Az állami földek kapcsán Szanyi Tibor egy „új hűbéri rendszer” kialakításáról beszélt, miszerint a kormányfőhöz közel álló emberek juthatnak ilyen területekhez és azokkal együtt uniós támogatásokhoz.

Mint fogalmazott: nincs olyan üzletág ma Magyarországon, ami „megúszta volna a triumvirátus látogatását. Ha valami megy, ott alkut kínálnak, s ha nem egyeznek bele, akkor hatósági vegzálás lesz a következmény". 

Az MSZP-s képviselő szerint a „demokratikus váltás” után számonkérés jön a „védett helyeken landolt pénzek” ügyében. Hozzáfűzte: nem izgul, hogy az Európába vagy azon kívülre vitt pénzek végleg eltűnnek, mert „minden diktátor egy darabig tudja ezt csinálni, aztán amikor megbukik a diktatúrája, akkor a nemzetközi közösség ezeket részben vagy egészben visszaszolgáltatja.

Szanyi Tibor arról is szólt, hogy becsléseik szerint az az összeg, amelyet a fent említett gazdasági társaságok „teljesítmény nélkül, haveri szinten elsíbolnak” eléri a 300 milliárdos nagyságrendet, ami a magyar GDP 1 százaléka.  A szocialista politikus kitért arra is, hogy elvesztették bizalmukat a hazai hatóságokban, ezért gyakrabban fordulnak majd az Európai Unió szerveihez.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője arról beszélt: a „Fidesz Zrt.” más területeken is jelen van, a politikus egyebek mellett a reklám- és marketingtevékenységet, valamint a Közgép Zrt.-hez kapcsolódó fejlesztéseket, építéseket bírálta.