mszp.hu | Belföld
2022. június 30. 22:01

Az MSZP visszatért a gyökereihez

Az MSZP visszatért a gyökereihez
A Magyar Szocialista Párt visszatért a gyökereihez; kifejezetten károsnak tartja és tagadja a neoliberális gazdaságpolitikát – mondta Harangozó Gábor, az MSZP stratégiaalkotásért felelős ügyvivője, a Szociális Demokráciáért Intézet vezetője.

Az elmúlt 30 évben kiépült globális kapitalizmus és „az ezt irányító neoliberális gazdaságpolitika (...) megbukott. Ez egyszerűen nem működik” – jelentette ki a politikus a Spirit FM rádió kedd reggeli műsorában.

Ugyan nagyon hatékony termelési láncok alakultak ki, ez a hatékonyság azonban csak arra volt jó, hogy a tőketulajdonosok óriási haszonra és elképesztő vagyonokra tegyenek szert.

A növekedés „nem csorgott le”, nem épült be a társadalmi jólétbe, sőt a jóléti intézkedések folyamatos leépülésével párosult - mondta.

Az emberek nagy része ezekből nem részesül. Hatalmas különbségek alakulnak ki világszerte, de egyes országokon belül is – mutatott rá.

„Ez zajlik Magyarországon is” – közölte.

Egyes országok bizonyos termelési folyamatokra specializálódtak, így lett Magyarország „gyakorlatilag a nyugat-európai fejlesztő országoknak egyfajta összeszerelő európai üzeme”, ami „szemmel láthatólag” nem tudja a megfelelő jólétet, béreket és a felzárkózást biztosítani a magyar munkavállalóknak – mondta.

Ezért kezdeményezte, hogy egy szociális chartát fogalmazzanak meg az Új Egyenlőség társadalomelméleti magazinnal, az LMP-vel és a Párbeszéddel együtt – mert „nem biztos, hogy az túlzottan hatékony, hogy több kis párt egymásra rálicitálva működik” -, hogy az ökoszociális gondolkodásnak minél nagyobb társadalmi támogatást szerezzenek - ismertette.

„Ez a jövő. Ez az a politika, ami Magyarországot is egy sokkal jobb fejlődési pályára tudná állítani” – hangsúlyozta.

Mint mondta, ez az Ökoszociális Charta az Új Egyenőség honlapján elérhető.

Beszélt arról: az MSZP-n belül a legnagyobb törés, ami „mindenféle ellenkező híresztelés ellenére” a párt kettéválásához vezetett,  éppen a neoliberális gazdaságpolitika körül forgott: a párt neoliberális szárnya, akik „a piac elsődlegességében hittek” és politikájuk centrumába azt helyezték, hogy „megfelelő gazdasági növekedést kell mindenáron létrehozni a nemzetközi tőke kiszolgálásával, adócsökkentéssel, gazdasági hatékonysággal ahelyett, hogy a jóléti intézkedésekre fókuszálnánk, ők hagyták el az MSZP-t. Belőlük lett a DK”, egy „alapvetően neoliberális világban gondolkodó, szociálisan érzékeny, de inkább liberális párt”.

„A Magyar Szocialista Párt pedig visszatért a gyökereihez, és (...) szociáldemokrata gondolkodású pártként ezt a fajta gazdaságpolitikát kifejezetten károsnak tartja, és tagadja” 2010 óta - mondta.

A 2008-as pénzügyi világválsággal ugyanis bebizonyosodott, és azóta „egyre nyilvánvalóbá válik”, hogy a nemzetközi baloldal alkalmazkodása a neoliberális gazdaságpolitikához – melynek középpontjában a gazdasági növekedés van: hogy minél nagyobb növekedéssel minél nagyobb bevételeket lehet elérni, melyekből lehet majd jóléti kiadásokra költeni, „és akkor így lesz majd az embereknek jobb élete” – megbukott – vezette le.

Kapcsolódó párttagok