mszp.hu | Belföld | tv2 kampány kormány
2014. március 26. 15:38

Az MSZP vizsgálatot követel a kormánykampány folytatása miatt

Az MSZP szerint a kormány semmibe veszi a Kúria döntését, amikor folytatja a rezsicsökkentésről szóló kampányát. A szocialisták vizsgálatot követelnek és a TV2 megbüntetését várják.

Braun Róbert MSZP-s politikus szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a kormányzati hirdetések közzététele miatt az ötpárti ellenzéki szövetség a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul, kérve, hogy a testület tiltsa el a további jogsértéstől a kormányt és a reklámokat sugárzó TV2-t.

Egyúttal azt várják a választási bizottságtól, szabjon ki bírságot a TV2-re, amiért rosszhiszeműen eljárva tudatosan jogot sért a hirdetések közlésével - jelentette ki.

Az MSZP-s képviselőjelölt szerint a rendszerváltás óta példátlan, hogy a kormány tudatosan figyelmen kívül hagyja a legfőbb bírói fórum döntését. Azt mondta, a kabinet választási csalást követ el azzal, hogy a szövegen alig változtatva - a Magyarország jobban teljesít szlogen nélkül - folytatja a rezsicsökkentésről szóló hirdetési kampányát.

Ezért felszólította Navracsics Tibor igazságügy-minisztert, indítson vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan folytatódhat a Kúria döntése ellenére a kormánykampány.

Braun Róbert hangsúlyozta: a Kúria múlt heti döntése - amely szerint jogsértő volt a kormánynak a TV2-n közzétett Magyarország jobban teljesít jelmondatú társadalmi célú reklámja - nemcsak az adott hirdetésre vonatkozott, hanem kimondta, hogy nem a megrendelő személye, hanem a hirdetés tartalma dönti el, hogy az politikai reklám-e. Márpedig - folytatta - a Fidesz kampányának fő üzenete a rezsicsökkentés.

Az MTI kérdésére, hogy miért csak a TV2 ellen indítottak eljárást, hiszen a kormányzati hirdetések más médiumokban is futottak, Braun Róbert úgy válaszolt: a TV2-n látták a hirdetéseket, ezért szerepelt beadványukban a kereskedelmi csatorna, de a Kúria döntése után a többi médiumot is felszólították, hogy ne közöljék a reklámokat.

Újabb kérdésre hozzátette: most is csak azt vizsgálták, hogy a kormány és a TV2 végrehajtotta-e az őket kötelező bírósági döntést.