Az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a metróbalesetek ügyében

A közelmúltban sorozatossá váltak a lezárásokkal járó üzemzavarok a budapesti metróhálózaton. A felújított 2-es, a régi 3-as és az új 4-es metrón egyaránt jelentkeznek a problémák, amelyek hétfőn a budapesti metróközlekedés történetének első személyi sérüléssel járó balesetéhez vezettek.

Mára minden budapesti számára egyértelművé vált, hogy a különböző meghibásodások, leállások, füstölések nem kezelhetők elszigetelt esetekként, az üzemzavarok sorozatossága a rendszer hibáját jelzi. Aggasztó, hogy a problémák egy ideje nemcsak a lesújtó állapotban lévő és felújításra váró 3-as metró vonalán, hanem a főváros valamennyi nagy metróvonalán jelentkeznek.

Mivel a budapesti közösségi közlekedést használók mintegy harmada metróval utazik, kiemelten fontos, hogy mielőbb feltárjuk a sorozatos üzemzavarok okait, valamint azt, hogy a jövőben miként kerülhetők el az egyre súlyosabb esetek.

Mi, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői ezért ideiglenes vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezzük a testület szerdai ülésén. Nem személyi felelősöket keresünk, hanem a kiváltó okokat és a megoldásokat.

Horváth Csaba
a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében

Kapcsolódó párttagok