mszp.hu | Belföld | Energetika
2023. október 18. 13:10

Az MVM hazugsága nem maradhat következmények nélkül!

Az MVM hazugsága nem maradhat következmények nélkül!
A Gazdasági Versenyhivatal várhatóan meg fogja kezdeni a versenyfelügyeleti eljárást az MVM ellen, hiszen az állami energiaszolgáltató megtévesztő adatokat közöl a fogyasztókkal a „rezsiboxban”. Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az MVM-nek helyre kell tennie a helytelen elszámolási gyakorlatát, valamint fel kell hagynia a hazudozással.

„Újabb versenyző csatlakozott a nagy fideszes Pinokkió-versenyhez, amelynek az a lényege, hogy ki tud nagyobbat hazudni?” – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Tóth Bertalan. A szocialista országgyűlési képviselő elmondta, az állami energiaszolgáltató MVM a tavalyi rezsiemelés óta idén júliusig kétezer milliárd forinttal nagyobb megtakarítást mutatott ki gázszámlákon, mint ami a valóság. 

A Népszava ugyanis kiszámolta az MVM általi kalkuláció és a magyar jogszabályokból levezetve mekkora a különbség a versenypiaci és a valós tőzsdei árak között. Az állami energiaszolgáltató ugyanis 1020 forintos köbméterenkénti versenypiaci árral számol, miközben a valós tőzsdei ár ennek a töredéke, 130-150 forint körül mozog. „Ekkora hazugsággal az állami MVM méltán csatlakozhat a fideszes Pinokkió-verseny mezőnyéhez” – jegyezte meg dr. Tóth Bertalan.

A rezsiárakkal kapcsolatos valótlan állításokat azonban nem csak az MVM terjeszti, hanem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, de a miniszterelnök maga, Orbán Viktor is. Szijjártó Péter ugyanis korábban azt állította, az orosz Gazprom és az MVM közötti hosszútávú gázszerződés miatt a magyar fogyasztók számára a gázár nem fog növekedni a világpiaci árak változásának nyomán sem. A miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy alacsonyabb árban állapodtak meg a Gazprommal a következő tizenöt évre, mint a korábbi, hosszútávú szerződésben.

Mindezek ellenére a Fidesz-kormány 2022 augusztus elsejével bevezette minden idők legbrutálisabb gázáremelését. Ezáltal a földgáz ára az átlagfogyasztás felett 7,5-szeresére emelkedett. Ennek következményét a rosszul szigetelt lakóépületekben élők szenvedik el, a Kádár-kockák lakói sok esetben a korábbi számla 3-4-szeresével szembesültek. „A fideszes Pinokkió-versenybe aztán belépett az a kórus, amelyik azt hangoztatta, hogy a Fidesz minden háztartás rezsiköltségeit havi 181 ezer forinttal mérsékli. Persze, arra már nem hajlandóak, hogy odaadják ezt a támogatást két évre előre azoknak, akik szigetelnék az otthonaikat…” – tette hozzá dr. Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője korábban bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál, hiszen elfogadhatatlannak tartja, hogy az MVM egyszerűen átveri a magyar embereket. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a gázszámlákon a „rezsiboxban” szereplő ár és az abból kalkulált megtakarítás köszönőviszonyban sincs a valósággal. Így tehát hónapról hónapra 3,3 millió ember kap félrevezető, hazug információkat az MVM-től, aki ezzel a fideszes propagandát segíti.

A Versenyhivatal azóta közölte, további két hónappal meghosszabbítja a határidőt annak eldöntésére, indítanak-e versenyfelügyeleti eljárást. Indoklásuk szerint „a tényállás döntéshozatalhoz szükséges feltárásához szükség van az eljárás folytatására, mivel a bejelentés megítélése, illetve jogi értékelése hosszabb időt vesz igénybe”, tehát a GVH nem talált indokot arra, hogy ne indítson versenyfelügyeleti eljárást. Ilyet nem is találhatnak, ezért várható módon megindul a versenyfelügyeleti eljárás az állami cég 3,3 millió fogyasztót átverő gyakorlata ellen.

Az MSZP frakcióvezetője kiemelte, elvárja a GVH-től, hogy betartassa a jogi előírásokat akkor is, hogyha állami céggel szemben kell ezt megtennie. Az MVM-nek pedig rendbe kell tennie az elszámolási és számlázási gyakorlatát, valamint felhagyni a rezsiboxban folytatott hazudozással.

„A pénzünkért tisztességes, jogszerű és korrekt szolgáltatást várunk el az MVM-től. A Pinokkió-versenyt pedig majd megvívják a fideszesek.” – zárta gondolatait dr. Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok