MTI/mszp.hu
2012. március 23. 16:32

Az OBT legyen az OBH elnökének ellensúlya

Az MSZP reméli, hogy a pénteken megalakuló Országos Bírói Tanács (OBT) pártatlanul és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ellensúlyaként működik majd - jelentette ki az OBT alakuló ülése előtt Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő újságíróknak.

A politikus "belső forrásokra" hivatkozva közölte: tudomásuk szerint a kormány mindent megtett, hogy a kabinetnek és az OBH elnökének megfelelő embereket válasszanak meg az Országos Bírói Tanácsba, az MSZP ennek ellenére "bizalommal van" a testület felé és sok sikert kíván a munkájukhoz.     

Bárándy Gergely hozzátette: sajnálja, hogy az OBT felállításával a kormány megszüntette a bírói önigazgatás rendszerét, élén az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal (OIT).     

Az MSZP szerint a kormány az igazságszolgáltatás átalakításával egy "antidemokratikus struktúrát" hozott létre, amely veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, ez pedig az egész országra kihat, mert ha nincs jogbiztonság, akkor elmaradhatnak a befektetések is.

Az OBT pénteki ünnepélyes nyitó ülésén adják át a tanács tagjainak megbízó leveleit.