mszp.hu
2017. április 11. 15:26

Az "okosfalu" kezdeményezéssel új korszak kezdődhet az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika terén

Szanyi Tibor, magyar szocialista EP-képviselő szervezésében és elnöklésével került megrendezésre az “EU az okos falvakért” elnevezésű rendezvény a mai napon, amely esemény egyben az „okosfalu” kezdeményezés elindítását is jelzi.

Az Európai Parlamentben tartott rendezvényen előadást tartottak az Európai Bizottság részéről Phil Hogan, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős, és Corina Crețu regionális politikáért felelős biztosok, továbbá Pekka Pesonen, a legnagyobb európai mezőgazdasági ernyőszervezet, a Copa-Cogeca főtitkára, valamint az EP mértékadó politikai frakcióinak témavezető európai parlamenti képviselői és érdeklődők.

Szanyi Tibor már 2014-es európai parlamenti mandátuma kezdete óta szorgalmazza és a mostani rendezvény megszervezésével is ajánlja az Európai Bizottság és a tagállamok figyelmébe az „okosfalu” kezdeményezést, amely most jutott el a megvalósítási szakaszba.

Mindkét európai biztos hangsúlyozta az elgondolás feltétlen támogatását az Európai Bizottság részéről, amely Phil Hogan szavaival „a jövő európai vidékfejlesztési politikájának középpontjában kell, hogy álljon”. Ez ad különös jelentőséget annak, hogy ez a fontos, az európai vidék jövőképét meghatározó kezdeményezés politikai oldalról, az Európai Parlamentből indult, amiért a két biztos külön elismerését és támogatását fejezte ki a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselőjének.

Az esemény megnyitóján Szanyi Tibor elmondta, hogy „az okos városok példáján, szükség van a vidék, a falvak együttműködésére is. A közös agrárpolitika, hibái ellenére is Európa egyik sikertörténete, azonban itt az ideje, hogy tovább fejlesszük azt oly módon, hogy azzal vonzóvá tegyük a vidéki életet.”

„Okos, élő, élhető európai falvak: ez az ’okosfalu’ kezdeményezés célja, amelynek megvalósításában a high-tech, precíziós és fenntartható mezőgazdaság támogatásának kiemelkedő szerepe lesz” – tette hozzá a szocialista politikus.