Az oktatás a válságból kilábalás kulcsa

Különleges vendég vett részt a szocialisták és demokraták európai parlamenti képviselőcsoportjának kedd délutáni ülésén. A ciprusi Christopher A. Pissarides, a közgazdasági Nobel-díj 2010-es kitüntetettje az Európai Uniót szorongató válságról és annak megoldási lehetőségeiről beszélt a képviselőkkel.

A professzor hangsúlyozta: egyetlen reformprogram sem képes csodára. A pozitív hatás érzékelése előtt könnyen válthat ki recessziót, amely veszélyeztetheti a programot és annak belső koherenciáját is. Válság idején vannak olyan projektek, amelyeket későbbre lehet halasztani. Példaként az útfelújítást említette. Akadnak azonban olyanok is, amelyeket semmiképp sem szabad halogatni. Szocialista képviselőként egyetértek azzal a gondolatával, hogy ilyenkor a munkahelyteremtő beruházásokra és az oktatásra kell nagy hangsúlyt fektetni.

A soros ciprusi elnökség által, a professzor tiszteletére rendezett esti fogadáson záró szónokként is hangsúlyoztam, hogy az oktatás kulcsfontosságú eleme a recesszióból való kilábalásnak. A jövő az emberekben rejlik. Nem szabad lemondani a munkanélküliekről sem. Fontosnak tartom folyamatos képzésüket, hiszen gazdasági fellendüléskor az országnak használható tudású emberekre van szüksége.

Szemléletes példára mutatott rá Pissarides úr, aki elmesélte, hogy a nyolcvanas években Cipruson nem voltak megfelelően képzett emberek, akik be tudták volna tölteni a gazdaság fejlődéséből fakadó új munkahelyeket.

Az eszmecserével és zenével összekötött vacsorán velem együtt részt vett Göncz Kinga képviselőtársam is, majd az est zárásaként a magyar hagyományokhoz híven, egy üveg finom bort ajándékoztam Pissarides úrnak.

Ellentétben a magyar kormánnyal – amely elitista oktatáspolitikájával fiatalok százezreinek továbbtanulását lehetetlenítené el –, európai parlamenti szocialista képviselőként vallom, hogy a legjobb befektetés az ő tanulásuk támogatása. A Nobel-díjas professzorral folytatott beszélgetés tapasztalatait is figyelembe véve fogok továbbra is kiállni emellett minden, a témával foglalkozó fórumon.

dr. Gurmai Zita
EP képviselő