mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 18. 16:14

Az oktatás rendbetétele akarat, nem pénz kérdése

Az oktatás rendbetétele akarat, nem pénz kérdése
Az oktatás rendbetételéről és a kormány érthetetlen kiadásairól is beszélt Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke a pénteki A nap híre műsorban. Szó volt továbbá a társadalom kettészakadásáról, az ársapkák hatásairól és az ellenzéki vezetésű városok jövőjéről is.

A műsorral párhuzamosan zajlott a diáktüntetés is, mely folyamán a demonstrálók felmentek egészen a Karmelita kolostorig. Ez Harangozó Gábor szerint egyáltalán nem meglepő, hiszen „egészen elképesztő” és elkeserítő dolgok zajlanak ma az oktatásban. A jövő felélése, tönkretétele megy végbe jelenleg, ennek a jele az is, hogy hatalmas tanárhiány van, még elit gimnáziumoknak is szembe kell nézni azzal, hogy át kell alakítani az órarendet, mivel egyszerűen nincs elég pedagógus. A kormány azonban ahelyett, hogy változtatna hozzáállásán, csak még agresszívabban viselkedik. Ezt mutatja a pedagógus státusztörvény is, mely csak további indulatokat szít. Éppen ezért nagy teljesítmény a diákok és a pedagógusok kiállása. A kormány érdektelensége ellen pedig az egész országnak össze kellene fogni, hiszen, ha a kormányzat azt látja, nem áll be mindenki a demonstrálók közé, akkor bármely másik társadalmi réteggel megteheti azt, amit az oktatásban dolgozókkal. Az MSZP alelnöke kiemelte a diákok kitartását, hiszen újból és újból megszervezik az ellenállást, kiállnak a rendszer ellen.

A szocialista politikus szerint érdemes visszatekinteni Magyarország uniós múltjára, hiszen a 2004-es csatlakozás idején egyfajta „bezzeg gyerek” volt hazánk, versenyképesség terén az egyik legjobb volt, ma már pedig már mindenki megelőzte Magyarországot. A pedagógusbérek is jól tükrözik a helyzetet, azok olyan alacsonyak, hogy elképzelhetetlen, hogy hosszútávon tartható lenne a jelenlegi helyzet. Éppen ezért kell kiharcolni jobb munkakörülményeket, magasabb béreket, jó közszolgáltatásokat, hiszen mindennek ez az alapja, amíg ez azonban nem történik meg, addig Magyarország helyzete csak tovább fog romlani. A tüntető diákokról pedig példát lehetne venni, hiszen időről időre felszívják magukat és együttesen vonulnak utcára.

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint egy hátrányos helyzetű gyermekeknek fenntartott iskolát csupán egy nappal a tanévkezdés előtt bezártak. Harangozó Gábor erről azt mondta, az oktatási rendszer összeomlása miatt nem tudják pedagógussal feltölteni az iskolát, az pedig a kormány hozzáállását tükrözi, hogy pont a hátrányos helyzetűeknek fenntartott iskolát engedik el. Ez pedig párhuzamba vonható a társadalom egészégben végbemenő folyamatokkal, hiszen míg létrejött egy nagyon gazdag réteg, mely nagyon jól él, addig rengetegen állami segítségre szorulnak, másképp nem tudnak megélni. Az állam pedig már megmutatta, ha akar, bármire tud pénzt előteremteni, az oktatási helyzet rendezése akarat kérdése, nem pénzé. Ezt mutatja, hogy a budapesti reptér és a Vodafone-felvásárlásra is egyből volt pénz, míg a jóval kevesebbe kerülő oktatási rendszer helyrehozatalára nem hajlandó fordítani az állam.

Az ársapkák esetleges újbóli bevezetéséről elmondta, lehet jól és rosszul is csinálni, emlékeztetett, a termékek árát a 27 százalékos ÁFA jelentősen megnöveli. A kormány az ársapkák bevezetésével tönkretette a kiskereskedőket, azonban ez nem volt szükségszerű, csak a kormány hibát hibára halmozott a hatósági árak bevezetésének részleteiben. Itthon a kiskereskedők szenvedték el az ársapkák okozta bevételkülönbözetet, az állam különböző módon azonban segíthetne, hogy olcsóbban jussanak az emberek a termékekhez. Kompenzációval vagy közvetlen támogatással, folyamatosan változó termékkörrel sem hiány, sem boltbezárás veszélye nem fenyegetne. Jelenleg ma Magyarországon az lenne a legnagyobb segítség, ha a kiskereskedelmi különadót, mely az ÁFÁ-n van eltörölné a kormány.

Azzal kapcsolatban, hogy egy francia céggel közösen veheti meg az állam a ferihegyi repteret, legfeljebb annak lehet örülni, hogy nyugati befektetőről van szó. Azonban ezt a kérdést nem lehet erről az oldalról vizsgálni, hiszen számos olyan probléma sújtja az embereket, mint az egészségügy vagy az oktatás összeomlása. Harangozó Gábor szerint amíg az állam ezeket a területeket „nem rakja rendbe”, addig szó sem lehetne a reptér megvásárlásáról. Magyarország gazdasága pedig hónapok óta recesszióban van, ennek megszüntetésére pedig a versenyképességet kellene erősíteni, ezt a dolgozók megbecsülésével lehetne többek között elérni, a kormány azonban éppen ennek az ellenkezőjét teszi.

Az MSZP alelnöke kifejtette véleményét Karácsony Gergely főpolgármester lehetséges fideszes kihívójáról is, akinek személyéről még nem lehet tudni pontosat. Harangozó Gábor Budapestet a szabadság szigetének nevezte, ahol az itt élők nem hiszik el a „fideszes maszlagot”. A kormány pedig hiába próbálja meg elvonni a forrásokat, megfojtani a fővárost, amíg a város mindezek ellenére fejlődik, zöldebb, társadalma pozitív irányba alakul és szabad, addig a helyiek nem akarnak másik főpolgármestert. Ez országszerte is látható, az ellenzéki városvezetések a pénzhiány ellenére sikeresek, jól teljesítenek, a polgármesterek megmutatják, azt az energiát, melyet belefektetnek a városvezetésbe, kifizetődik, hiszen elégedettek a lakosok. Tökéletes példa Szombathely vagy a második kerület, ahol Nemény András és Őrsi Gergely kiemelkedő eredményeket érnek el és megkérdőjelezhetetlen a lakosok elégedettsége az MSZP-s politikusokkal.

Kapcsolódó párttagok