mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. március 08. 23:15

Az oktatásban is a nehéz egészségügyi helyzet megfelelő kezelésére szólítja fel a kormányt az MSZP

Az oktatásban is a nehéz egészségügyi helyzet megfelelő kezelésére szólítja fel a kormányt az MSZP
Nem elégséges a kormány, ezen belül az EMMI, hozzáállása az egészségügyben és az oktatásban kialakult nehéz helyzethez, ezért az MSZP több tájékoztatásra és hathatós beavatkozásra szólítja fel a KLIK-et és a kormányt – erről tartott sajtótájékoztatót vasárnap Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, Budapesten.
„Számunkra, MSZP-seknek, az ellenzéknek és minden jóérzésű embernek az emberek élete és egészsége a legfontosabb. Ennek ellenére, az oktatási kormányzat – mint a legnagyobb munkáltató Magyarországon, több mint 140.000 alkalmazottal, amely több mint 1 millió gyermek életéről gondoskodik naponta – nem hallatta szavát koronavírus-ügyben” – hívta fel a figyelmet a problémára Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa, országgyűlési képviselője. 
 
„Ezért ma hivatalos forrásban elküldtük kérdéseinket a KLIK-nek, hogy hogyan végzik el járvány idején a feladatukat” – jelentette be. 
 

Kunhalmi ismertette a nyolc feltett kérdést: Elkészítette-e már a központ a vészhelyzeti forgatókönyvet? Kialakítottak-e már gyors-reagálású kapcsolati protokollt? Felállt-e már, és ha igen, kikből áll a központ válságstábja? Készült-e már járványügyi protokoll a tankerületeknek? A központ költségvetése alkalmas-e a szükséges higiéniás eszközökkel való ellátásra? Felkészültek-e már arra, hogy az oktatást helyenként fel kell függeszteni? Hogyan kaptak tájékoztatást a szülők az esetleges havária-helyzetről? A rendkívül magas arányban idős tanárok védelmére történik-e intézkedés? 

 
„Fel kell készülni arra, hogy a vírus terjedni fog. Láttuk, hogy Olaszországban az iskolák hosszabb időre becsukták a kapuikat. Szakmai alapon tettük fel kérdéseinket és kizárólag szakmai válaszokat szeretnénk erre kapni” – jegyezte meg.
 
Kérte, hogy a KLIK elnöke, vagy az oktatási kormányzat valamely szereplője az országos központi operatív törzs soron következő ülésen álljon ki a nyilvánosság elé, és szakszerűen, szakmai alapon tájékoztassa a magyar lakosságot arról, hogyan tájékoztatják az iskolákat, milyen segítséget kaphatnak a szülők és a pedagógusok, hova lehet fordulni, áll-e rendelkezésre megfelelő mennyiségű forrás, fertőtlenítők, és egyéb prevenciós eszközök. „Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy az ország legnagyobb államosított központi intézménye szakmai alapon kezelje ezeket a kérdéseket, és tájékoztatást adjon mindezekről” – fűzte hozzá.
 
Végezetül a szocialista politikus javasolta, hogy a felsőoktatásban ne csak pár egyetem, hanem az összes esetében a tanárok és a diákok külföldre utazását adott időszakra korlátozzák, illetve azt ajánlotta „Fontolja meg az oktatási kormányzat, hogy azok az iskolák, amik külföldi tanulmányutakat terveztek, vagy szerveztek, azok meghatározott időre ezeket függesszék fel.” 

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09

Kapcsolódó párttagok