hiroshir.hu | Belföld
2012. december 18. 17:06

Az oktatásért és annak intézményeiért emelt szót az MSZP

Kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott a kecskeméti MSZP a “Hogyan tovább Kecskeméti Főiskola?” címmel. Jó pár oktatással összefüggő téma is szóba került, többek között az iskolák államosítása, valamint a káosz, mely a felsőoktatást jellemzi napjainkban.  

Király József kecskeméti és megyei vezető az önkormányzati iskolák, intézmények átadása kapcsán emelt szót először. Elmondta, hogy az erőszakos államosítás jelen esetben nem megoldás, hiszen azoknak az önkormányzatoknak is kötelező volt átadniuk intézményeiket, melyek tudták volna vállalni a felelős finanszírozást. A politikus elmondta, ha 2014-ben sikerül győznie a szocialistáknak, akkor ezt mindenképp vissza fogják csinálni, természetesen ésszerű keretek között, így ahol továbbra is állami keretekre lesz szükség, ott segíteni fognak.

Másik pont volt a múlt héten kezdődött hallgatói elégedetlenség, mely Hoffmann Rózsa államtitkár ellen indult, illetve az ő nevével fémjelzett hallgatói keretszámok szűkítésével kapcsolatosan. Király József elmondta, hogy szolidaritást vállalnak a szülőkkel, diákokkal, szintén nem értenek egyet az igazságtalan oktatáspolitikával, melyben káosz uralkodik. Hozzátette, hogy már többször demonstráltak a Kecskeméti Főiskoláért, valamint több megyei felsőoktatási intézményért, mert nagy szükség van rájuk, autonómiájuk megőrzésére egyaránt. A Kertészeti Kar és a Tanítóképző Kar további, stabil működtetésére is kitért, hiszen az ország érdeke, hogy a mezőgazdaságban szakértőkkel kezdjék meg a fellendülést. Az óvónőképzés ugyanilyen fontos terület, társadalmi szerepük vitathatatlanul fontos, így a megfelelő tanulmányok biztosítása is.

A múlt héten szerdán-csütörtökön lezajlott hallgatói demonstrációkról Lossó Aida nyilatkozott. Ők magánemberként 10 fővel támogatták a megmozdulást, hiszen ez volt a szervezők egyik kérése, hogy pártpolitikától mentesen menjenek a flashmobokra a velük egyetértő emberek. Ha a jövőben is lesznek hasonló rendezvények, feltétlen támogatják azokat jelenlétükkel. A fiatal szocialista hozzátette, hogy felháborító volt, hogy a Piarista Gimnáziumban tartott előadáson az egyik helyi fideszes politikus naplópónak nevezte azokat, akik a képzési idő után tudják csak befejezni tanulmányaikat. Több példát is hozott, hogy miért nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, többek között az iskola mellett dolgozó diákokat említette, akik a szülők válláról a terhet levéve több fronton próbálkoznak megbirkózni az élettel, s néha ennek az iskolai előmenetel látja kárát.

Végül Király József zárta a sajtótájékoztatót, melyen a már portálunkon korábban megírt megdöbbentő esetre hívta fel a figyelmet. Mint ismert, az egyik szimpátiáját kifejező flashmob-részvevőt az egyik rendfenntartó szervezőnek titulálta – miközben semmi köze nem volt hozzá a jelenlétén kívül-, s felhívta a figyelmét rá, hogy következményekkel járhat ez a cselekedet, könnyen megütheti a bokáját. Király József szerint indokolatlan volt az erőfitogtatás, s hozzátette, hogy utána fognak járni az ügynek, hogy mennyire volt jogszerű ez az intézkedés. Zárásként kiemelte, hogy érthetetlen, miért van szükség kutyás rendőrökre és terrorelhárításos emberekre egy ilyen nyílt fórum biztosítására, az erre költött pénzt inkább az oktatásra fordítsák.