mszp.hu | Belföld | érettségi közlemény
2014. május 13. 14:56

Az Oktatási Hivatal hibája miatt egyetlen diák sem kaphat rosszabb érdemjegyet!

Az MSZP követeli, hogy az Oktatási Hivatal tüzetesen, az érettségi vizsga körülményeit modellezve vizsgálja ki a múlt heti emelt szintű angol érettségi szövegértési feladat során használt hanganyag minőségét, és biztosítsa, hogy mások hibája miatt egyetlen diák se kapjon rosszabb érdemjegyet!

Több ezer, évek óta tanuló diák eredményes vizsgáját tehette tönkre a múlt heti emelt szintű angol érettségi hallás utáni szövegértési feladata. A gyenge minőségű, visszhangos felvételen túl gyors és hadaró beszéd hallatszott, melynek megértése még olyan diákoknak is problémát jelentett, akik korábban több évet éltek angol nyelvi környezetben. Az Oktatási Hivatal hiába hivatkozik az általuk közzétett hanganyagra: az ugyanis már egy tiszta, érthető, lassabb felvétel, ellentétben azzal, ami alapján a fiataloknak vizsgázniuk kellett.

A probléma súlyát jelzi, hogy a hanganyag felülvizsgálatát követelő petíciót eddig csaknem 2500-an írták alá. Ez több mint az emelt szintű angol érettségit tevő diákok negyede! Az Oktatási Hivatal ezért nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást a kialakult helyzetről, a feladat ugyanis sok ezer diák önmagába, tudásába vetett hitét rombolta le.

MSZP