mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. január 02. 11:33

Az oktatási rendszer legkomolyabb hibáit mihamarabb orvosolni kell!

Egy ország életében kiemelten fontosnak kellene lennie az oktatási rendszer stabilitásának és folyamatos fejlesztésének, hiszen ez biztosítja a jövő generációjának rátermettségét. A fideszes kormányzat ahelyett, hogy segítene a pedagógusok helyzetén, csak szítja a feszültséget az oktatási rendszert övező nézeteltérések körül.

Az Orbán-kormány az évek alatt teljesen szétzüllesztette a magyar oktatást. Óriási a szakemberhiány ezen a pályán, a pedagógusok túlterheltek, elképesztő mennyiségű tanórákat kell tartaniuk, és rengeteg a papírmunka is, amit nap mint nap el kell végezniük. Nem csoda, hogy besokalltak nem csak a pedagógusok, de az őket támogató diákok és szülők is ettől a helyzettől, és tüntetés-sorozatba kezdtek ősszel. A kormány egyelőre a kért béremelés helyett is csak 10% bérpótlékemelést jelentett be, ez pedig nem valódi segítség, ráadásul az oktatási rendszer problémái nem a bérkérdésben merülnek ki.

Az MSZP szerint az oktatás minőségének javítása érdekében - a béremelésen túl – a következőkre lenne szükség:

• A jelenlegi NAT nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni.
  • A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell.
  • A tanároknak nagyobb szakmai önállóságot kell biztosítani.
  • Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraszám terheit.
  • Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális tudás között.

Hiller István korábban rámutatott: nem pótlékemelést, hanem béremelést ígértek a tanároknak. 10% béremelést már korábban megígért a kormány a pedagógusoknak, de a tiltakozások hatására most sem az alapbért növeli, hanem csak pótlékemelést ad. Az MSZP képviselője korábban elmondta, szerinte alattvalók nevelése folyik jelenleg Magyarországon, a kormányzat azt taníttat a gyermekeknek, amit akar.

Hiller szerint a kritikus gondolkodást, a problémamegoldást egyre inkább kiölik a jövő generációjából. A végletekig részletezett és kontrollált taníttatás pedig nem jó irány, hiszen nem az életre nevel.