mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. január 02. 11:33

Az oktatási rendszer legkomolyabb hibáit mihamarabb orvosolni kell!

Az oktatási rendszer legkomolyabb hibáit mihamarabb orvosolni kell!
Egy ország életében kiemelten fontosnak kellene lennie az oktatási rendszer stabilitásának és folyamatos fejlesztésének, hiszen ez biztosítja a jövő generációjának rátermettségét. A fideszes kormányzat ahelyett, hogy segítene a pedagógusok helyzetén, csak szítja a feszültséget az oktatási rendszert övező nézeteltérések körül.

Az Orbán-kormány az évek alatt teljesen szétzüllesztette a magyar oktatást. Óriási a szakemberhiány ezen a pályán, a pedagógusok túlterheltek, elképesztő mennyiségű tanórákat kell tartaniuk, és rengeteg a papírmunka is, amit nap mint nap el kell végezniük. Nem csoda, hogy besokalltak nem csak a pedagógusok, de az őket támogató diákok és szülők is ettől a helyzettől, és tüntetés-sorozatba kezdtek ősszel. A kormány egyelőre a kért béremelés helyett is csak 10% bérpótlékemelést jelentett be, ez pedig nem valódi segítség, ráadásul az oktatási rendszer problémái nem a bérkérdésben merülnek ki.

Az MSZP szerint az oktatás minőségének javítása érdekében - a béremelésen túl – a következőkre lenne szükség:

  • A jelenlegi NAT nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni.
  • A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell.
  • A tanároknak nagyobb szakmai önállóságot kell biztosítani.
  • Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraszám terheit.
  • Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális tudás között.

Hiller István korábban rámutatott: nem pótlékemelést, hanem béremelést ígértek a tanároknak. 10% béremelést már korábban megígért a kormány a pedagógusoknak, de a tiltakozások hatására most sem az alapbért növeli, hanem csak pótlékemelést ad. Az MSZP képviselője korábban elmondta, szerinte alattvalók nevelése folyik jelenleg Magyarországon, a kormányzat azt taníttat a gyermekeknek, amit akar.

Hiller szerint a kritikus gondolkodást, a problémamegoldást egyre inkább kiölik a jövő generációjából. A végletekig részletezett és kontrollált taníttatás pedig nem jó irány, hiszen nem az életre nevel.