mszp.hu | Belföld
2023. május 31. 10:44

Az olcsó munkaerő nem feltétlen jelenti azt, hogy valaki keveset keres

Az olcsó munkaerő nem feltétlen jelenti azt, hogy valaki keveset keres
A kormánynak meg kell érteni, nem muszáj droidokat gyártani a dolgozók személyében, a munkavállalókat pedig nem szabad teljes mértékben kiszolgáltatni a munkáltatóknak. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő a kedd esti Egyenes Beszédben elmondta, a munkavállalók helyzetén bőven lenne mit javítani.

A keddi parlamenti vitanapon számos erős kijelentés hangzott el, azonban Komjáthi Imre elmondta, örül annak, hogy az kormánypárti képviselők, amikor munkabiztonságról van szó, neki címzik mondandójukat. Ezt annak tudja be, hogy végre sikerült megértetnie a fideszes politikusokkal is, amitől „melós” múltja van, nem kell félni tőle. 33 évet töltött a vegyiparban, így ő valóban tudja milyen több műszakban dolgozni. Az MSZP társelnöke pedig pontosan ezért politizál, hogy el tudja mondani, lehetne és kellene másképp foglalkozni a munkásokkal.

„Nem muszáj droidokat gyártani, nem muszáj inasokat gyártani és nem muszáj odalökni sem a globális sem a hazai nagytőkének a munkavállalókat” – sorolta Komjáthi Imre. Az országgyűlési képviselő kiemelte, a kormány tett lépéseket az utóbbi időben a munka világának javításáért, azonban a magyar munkaerő továbbra is teljesen ki van szolgáltatva a munkáltatónak. „Ha nincs munkajogi, munkaegészségügyi védelme a munkavállalónak, akkor a fene megette az egészet” – foglalta össze. 

Az olcsó munkaerő nem feltétlen jelenti azt, hogy valaki keveset keres, hiszen lehet akár félmillió forintot is keresni egy gyárban, mégis olcsó munkaerőről lehet beszélni. Ha olcsóbban elbocsájtható az alkalmazott, akkor az olcsó munkaerőnek számít. Továbbá akkor is olcsó munkaerőről kell beszélni, ha nem költenek eleget a munkavédelemre, munkaegészségügyre. Komjáthi Imre példaként elmondta, hogy a gödi akkumulátorgyár Szigetszentmiklóson lévő feldolgozó üzemének ellenőrzését követően a munkaügyi ellenőrzés jegyzőkönyvében hosszasan sorolták, miket sértett meg a munkáltató. Ilyen volt például az is, hogy a munkáltatónak kötelessége biztosítani a tiszta levegőt. A szóban forgó gyárban pedig rákkeltő anyaggal dolgoznak, ezzel szemben a munkavállalók figyelmét nem hívják fel a veszélyekre.

Az MSZP régóta próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány ne csak a munkáltatókkal kössön stratégiai partnerségi szerződést, hanem a munkavállalókkal és az érdekképviseleti szervezetekkel is. A stratégiai partnerségi szerződésekben pedig legyenek garanciák, amik a munkavállalókat védik.

A kereskedők azt kérik a kormánytól, hogy nekik se kelljen dolgozni december 24-én, mint 25-én és 26-án. Komjáthi Imre ezt támogatja, korábban az MSZP frakció ezt a kérésére törvénymódosító javaslatként be is adta. Az MSZP társelnöke pedig személyesen tudja milyen az, amikor karácsonykor a család mellől el kell menni dolgozni a gyárba, így egyet tud érteni a kereskedelemben dolgozók kéréseivel.

Kapcsolódó párttagok