mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. február 08. 11:29

Az oligarchák tömése helyett tisztességes bér- és hatékony vállalkozástámogatás kell

Az oligarchák tömése helyett tisztességes bér- és hatékony vállalkozástámogatás kell
A megfelelő bértámogatás feltétele többek között a lehetséges újraindításnak is; személyes meggazdagodást szolgáló gazdaság helyett sokkal inkább a termelékenységre, a versenyképességre kell fókuszálni az MSZP szerint.

Az emberek és vállalkozások többségét hitelfelvételre buzdítja, azaz eladósítaná a mostani kormány. Nem erre van szükség, állítja Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, a Költségvetési bizottság tagja.

„A fideszesek vissza nem térítendő támogatásokkal kitömték a saját vállalkozásaikat elég szépen. Mészáros például kivett 11 milliárd forint osztalékot, ezután kapott 18 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a szállodái felújítására. A nagy nemzeti gázszerelő vállalkozó ennek ellenére úgy gondolta, hogy nem a sajátjából áldoz munkahelyek megőrzésére, sőt, közben ki is rúgott majdnem ezer embert” – emlékeztetett Mesterházy hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

Rámutatott, a kormányzat hitellehetőségeket jelent be, pedig a semmiből ezeket nagyon nehéz lenne visszafizetni. „Mi azt mondjuk, hogy úgy kell segíteni a kis- és középvállalkozókat, hogy vissza nem térítendő támogatást is kell nekik adni. Óriási nagy a baj, és még mindig nem látszik, hogy akarnának jelentős segítséget adni. Emberek vesztik el a munkájukat, megélhetésüket, a „nagy munkaalapú gazdaság” kapcsán családok mennek tönkre, mert nincsen valós segítség”.

A szocialista politikus szerint kisebb baj az, hogy megtízszereződött a hiány, minthogy nem arra költik például a Gazdaságvédelmi Alapban levő pénzeket, amire kéne. „Mire ment el a pénz? Elment például a Budapest-Belgrád vasútvonalra: egyedül erre majdnem több pénz ment el, mint a teljes magyar munkavállalói szektor megsegítésére. Vannak olyan sok százmilliárdos beruházások betervezve, amiknek semmi értelmük jelenleg, tehát van mozgástér a költségvetésben. A pénzügyminiszter a Költségvetési bizottság ülésére sem jön el, az ellenzék így nem tud kérdezni vagy tisztán látni”.

Mesterházy Attila elmondta, pártja szerint látszatintézkedések helyett a magyar gazdaság versenyképességét kell elsősorban növelni a válságból való kilábaláshoz. „Mi azt gondoljuk, hogy az a jó, hogyha versenyképes módon, hatékonyan tud előállítani, termelni a magyar gazdaság, beleértve a magyar szolgáltatói szektort is. Ma Magyarországon a politikai beavatkozás a gazdaságba minden más európai országot messze felülír. Ennek semmi értelme, sőt, kimondottan káros tud lenni”.

„A tiszta, szabad verseny – természetesen a megfelelő szabályozási környezetben, hiszen én legalábbis biztos nem laissez-faire politikát képzelnék el – egy hatékonyabb, versenyképesebb magyar gazdaságot fog eredményezni. A zöld gazdaságra, a digitalizációra az EU ad pénzt, támogatásainak súlypontja most átkerül ezekre a területekre” – magyarázta az MSZP politikusa.

Hozzátette, ezzel égbekiáltóan szembe megy a mostani Mészáros-modell, amit megválasztása esetén az új kormány 2022 után bizonyosan nem támogat majd. „Mészáros Lőrinc azért tudja a birodalmát fenntartani, mert politikai támogatás van mögötte. Ha kihúzzuk mögüle ezt a politikai támogatást, akkor a birodalom magától is össze fog omlani, hiszen ez nem egy versenyképesen üzemeltetett piacképes vállalkozás, vagy egy holding, hanem csak egy, a politika által művileg fenntartott struktúra. Aki tisztességtelen módon szerzi meg a vagyonát, azzal szemben egészen biztosan a jog, a jogállamiság keretei között fel kell lépni” – figyelmeztetett.

„A magyar gazdaságból alapvetően az ilyen politikát, ami személyes meggazdagodást szolgál, ki kell vonni, és sokkal inkább a termelékenységre, a versenyképességre, a tiszta versenyre kell építeni a magyar gazdaságot” – foglalta össze Mesterházy Attila.

 

Kapcsolódó párttagok