mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. november 02. 13:38

Az oltási kampány elakadt, a kontaktkutatást megszüntették – így védekezik a Fidesz a negyedik hullámmal szemben

Gulyás Gergely beismerte, hogy Magyarországon már nincs kontaktkutatás, azaz a kormány lemondott a járvány elleni védekezés egyik fontos alapeleméről.

A Fidesz így ismét saját magának és a józan észnek is ellentmondó döntést hozott, ugyanis kontaktkutatás nincs, de a veszélyhelyzetet a vírus terjedése és a fertőzöttek számának növekedésére hivatkozva hosszabbították meg. Sőt Orbán Viktor is arról beszél, hogy a járvány negyedik hulláma lassan bekeríti Magyarországot és a delta variáns miatt a mostani veszély sokkal nagyobb, mint korábban.

Hogy is van ez? A rendkívüli felhatalmazás kell a járvány elleni küzdelemhez, de a kontaktkutatás már nem? Ez alapján úgy tűnik, hogy a Fidesznek ismét csak politikai érdekei miatt van szüksége a felhatalmazásra, a járványkezelés területén pedig továbbra is felelőtlen döntéseket hoz. Ezzel azonban rengeteg embert veszélyeztet, ami közel 31 ezer honfitársunk halála után nem egyszerű hiba, hanem egyenesen bűn.

Tagadhatatlan tény, hogy a védőoltás a leghatékonyabb eszközünk a vírussal szemben, azonban Magyarországon az oltási kampány elakadt. Az átoltottság tekintetében hazánk jóval az uniós átlag alatt teljesít, ezért nem lehet lemondani a járvány elleni védekezés egyéb fontos eszközeiről!

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy a járvány megfékezése érdekében hozza meg azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik a hatékony kontaktkutatást!

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő