mszp.hu | Belföld
2021. február 11. 17:05

Az oltásregisztrációs oldalt ne használják konzultációra!

Az oltásregisztrációs oldalt ne használják konzultációra!
Teljesen elfogadhatatlannak nevezte Harangozó Tamás, hogy a kormány a nemzeti konzultáció lebonyolítására használja az oltásregisztrációra szolgáló vakcinainfo.gov.hu internetes oldalt, és felszólította a kormányt: erről tegyen le.

„Ez a felület nem arra lett kitalálva, hogy itt bonyolítsák le a miniszterelnök által is politikai eszköznek tartott konzultációt. (…) A vakcinainfo oldalnak a tájékoztatást kell szolgálnia, nem pedig a Fidesz politikai érdekeit” - reagált a kormányinfón elhangzottakra az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtökön online sajtótájékoztatón.

„Így is van elég baj a tájékoztatással” – mondta Harangozó; inkább azzal foglalkozzon a kormány, miért nem jelenik meg sok idős ember regisztrációja az oldalon, hiszen így nem jutnak hozzá az oltáshoz.

„Ha hozzá akarnak nyúlni a vakcinainfo oldalhoz, akkor inkább (…) azért tegyék, hogy ezt a problémát minél gyorsabban megszüntessék, ugyanis ezen is emberi életek múlhatnak; és nem mindenki olyan szerencsés szemlátomást, mint Budai Gyula édesapja” – mondta.

A védettséget igazoló okmány bevezetéséről azt mondta: „rendben is volna”, bár eddig is volt ilyen, oltási könyvnek hívták; a kérdés inkább az, hogy egy ilyen igazolványhoz milyen korlátozásokat vagy előnyöket kapcsolnak majd.

Harangozó ostorozta a kormányt a „kommunikációs káosz” miatt, amit, mint mondta, Gulyás Gergely heti tájékoztatói csak fokoznak. Idézte Gulyást, aki csütörtökön azt közölte, az egészségügyi dolgozók közel 80%-a élt az oltás lehetőségével – miközben beosztottja, György István államtitkár már február 2-án arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók elsöprő többségét, azaz 93%-át beoltották.

„Egymagában elképesztő, hogy az oltások befejezése után sem tudják megmondani, hogy mennyi egészségügyi dolgozót oltottak be” – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes.

Az, hogy a tájékoztatással és a regisztrációval is baj van, gyengíti az emberek bizalmát – hívta fel a figyelmet -, amit a felmérések is mutatnak, hiszen ezek szerint hétről hétre többen akarják beoltatni magukat, ugyanakkor a regisztráltak száma hetek óta 2 millió körül stagnál.

„Mit akarnak tenni annak érdekben, hogy minél többen megkapják az oltást? Mikor akarnak pontos és hiteles tájékoztatást adni a különböző vakcinákról, és mikor akarnak végre pontos és hiteles tájékoztatást adni magáról a regisztrációról és az oltási tervről?” – sorolta kérdéseit.

Miért nem foglalkoznak az MSZP javaslatával és veszik előre az oltási sorrendben a tanárokat, a kiskereskedelmi dolgozókat vagy a tömegközlekedésben dolgozókat, akik mindennap rengeteg emberrel kell, hogy találkozzanak a munkájuk során?

„A számok emelkedése nem indokolja ezt a fajta körültekintést?” – kérdezte, rámutatva: Szlovákia előrevette az oltási sorrendben a tanárokat, és ez a WHO ajánlásában is szerepel.

Harangozó kitért arra, hogy az MSZP oltási utalványra vonatkozó javaslata Gulyás szerint „a józan ész határain túl van”.

„Innen üzenjük a miniszternek, hogy az MSZP szerint az a nonszensz, sőt egyenesen bűn, hogy hónapokig mindenfajta segítség nélkül magára hagyták a bajban lévő magyar (…) vállalkozásokat, (…) miközben az oligarcháknak repkedtek a milliárdos vissza nem térítendő támogatások”; hogy miközben tömegeknek szűnt meg az állása vagy csökkent a fizetése, és egész gazdasági szektorok küzdenek a talpon maradásért, „ aközben Orbán Viktor jóbarátja, a leggazdagabb magyar, még tovább gazdagodott 70 milliárd forinttal”, és „a józan ész határain az van túl, hogy ezeknek a vállalkozásoknak hitelt kínálnak támogatás helyett. (…) A Fidesz csak egy újabb lehetőséget kínál az eladósodásra” – mondta.

Hangsúlyozta: „Mi nem hitelt kínálunk (…), hanem közvetlen támogatást.”

Kiemelte: az MSZP által javasolt utalványokat pontosan ezeknél a vállalkozásoknál tudják majd elkölteni, akik az oltáson átestek, ami százmilliárdos mentőcsomagot jelenthet az érintett szektoroknak.

„Az MSZP javaslata úgy támogatja a bajban lévő vállalkozásokat, magyar kis- és középvállalkozókat, az újrakezdést, hogy közben az oltási hajlandóságot is növelheti. Nekünk ez a két ügy a fontos” – mondta.

Felhívta a figyelmet: a kormány napokban létrehozott újabb 115 milliárd forintos beruházási alapja „vastagon fedezné” az MSZP által javasolt oltási utalvány bevezetését és az egyetemi tandíjak 50%-os csökkentését is, de „abban a tapasztalatok alapján biztosak lehetünk”, hogy a Fidesz ebből a közpénz-alapból újra csak „a multik, a saját oligarchái és haverjai zsebét fogja kitömni”.

Összefoglalva azt mondta: a kormány továbbra is „össze-vissza beszél és cselekszik”, kormányzás helyett politizál, pazarolja az emberek adóforintjait, de nem segít nekik; az MSZP ezzel szemben olyan javaslatokkal áll elő, amelyek „segítenek mielőbb leküzdeni a járványt és annak megélhetési válságát is”.

Kapcsolódó párttagok