MTI/mszp.hu | Belföld | Kazár utcanév
2013. április 04. 14:13

Az önkényuralomhoz köthető utcaneveket változtattak meg Kazáron

Két olyan utcanevet változtattak meg a Nógrád megyei Kazáron, amely közvetlen összefüggésbe hozható a 20. századi önkényuralmi rendszerrel - tájékoztatta a település polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Molnár Katalin elmondta: a Lenin utat Hársfa, a Kun Béla utat pedig Bányász útra nevezték át, erről márciusi ülésén döntött a képviselő-testület.

A polgármester hozzátette, hogy előzőleg megkérdezték a lakosság véleményét, tartottak lakossági fórumot is, majd a lakosok a helyi újságban közzétett szavazólapokon dönthettek az elnevezésekről.

Tájékoztatása szerint a Kun Béla úttal kapcsolatban a Bányász és a Sport út volt az alternatíva, a Lenin út átnevezésénél viszont csak a Hársfa név vetődött fel, mert egyedül ezen a részen vannak már ilyen fák a faluban.

Az utcanévtáblák cseréi folyamatban vannak Kazáron. A lakcímigazolvány és a forgalmi engedély cseréje, az egyéni vállalkozás adatváltozásának nyilvántartásba vétele, a telepengedély, valamint a működési engedély cseréje illetékmentes.

Az Országgyűlés novemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében cég, civil szervezet, sajtótermék, közintézmény vagy közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki vezető szerepet töltött be a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában.