mszp.hu | Belföld
2023. november 06. 11:16

Az önkormányzati választásokat ki kell hagyni a pártpolitikai rivalizálásból

Az önkormányzati választásokat ki kell hagyni a pártpolitikai rivalizálásból
Orbán Viktor azeri látogatásáról, a gázai övezetben rekedt magyarokól és a jövő évi választások tétjéről és fontosságáról is kifejtette véleményét Őrsi Gergely, a második kerület MSZP-s polgármestere.

Orbán Viktor azeri látogatásával kapcsolatban Őrsi Gergely elmondta, nem lehet elvárás az adott ország vezetésétől, hogy Hegyi-Karabah elfoglalásához gratuláljon. A keresztény örményeket ugyanis erőszakkal elűzték otthonaikból, ezzel kapcsolatban a második kerületi örmények is számos megrendítő történettel szolgálnak. A szocialista polgármester szerint gazdasági és energetikai szempontokból természetesen elfogadható Azerbajdzsánnal tárgyalni, azonban ideológiai nézeteket támogatni nem szabad. Alapvetően visszás, hogy pont az a magyar kormány szól bele egy másik ország belpolitikájába, amelyik a legérzékenyebb erre fordított esetben.

A műsorban szó volt arról is, hogy a gázai övezetben jelenleg 7 magyar tartózkodik, ez rendkívül nehéz helyzet, azonban azt meg kell érteni, hogy a Hamász nem fogja egyszerre elengedni az összes túszt, az sem véletlen, hogy milyen sorrendben, milyen nemzetiségű fogvatartottakat engednek szabadon. Izrael pedig addig biztosan nem fogja abbahagyni a harcokat, amíg ki nem szabadítanak minden túszt. Emellett fontos azt is látni, hogy az Izraeliek nem fogják szabadon engedni a Hamász elfogott tagjait azért, hogy a gázai övezetben foglyul ejtettek kiszabadítsák.

A napokban látott napvilágot az a sajtóhír, miszerint az LMP Vitézy Dávidot indítaná Karácsony Gergely ellen a jövő évi választásokon. Őrsi Gergely szerint bő fél évvel a júniusi önkormányzati választások előtt illene megnevezni az ellenzéki pártoknak jelöltjeiket, az pedig csak árt a pártoknak, amikor egy - a neve elhallgatását kérő - ellenzéki politikus egyik pillanatról a másikra olyan információt hoz napvilágra, mely káoszt okozhat az ellenzéki oldalon. Az önkormányzatiság pedig ma a demokrácia egy utolsó megmaradt bástyája, ezt pedig fel kell ismerni az ellenzéki pártoknak. Ha ezt nem teszik meg és pártpolitikai rivalizálásra használják fel a szavazást, akkor azzal csak azt érik el, hogy tovább gyengül az ellenzék és még tovább távolodik a 2019-eshez hasonló győzelmek lehetőségétől.

A második kerületi városvezető kiemelte, az ellenzéki szavazóknak már elege van abból, hogy az ellenzéki pártok pártpolitikai alapon összevesznek, rivalizálnak egymással. Az önkormányzati választásokat éppen ezért ki kellene ebből a közegből emelni, hiszen jelen rivalizálásnak az lesz az eredménye, hogy demokratikus városok fognak elveszni.

Kapcsolódó párttagok