2012. szeptember 27. 08:54

Az önkormányzatok jövője a járások után

A járási hivatalok csak felsőfokú végzettséggel vesznek át köztisztviselőt, így elvonják a településekről a jól képzett munkaerőt, akiknek viszont a járási hivatalokban alig lesz feladatuk.

A Fidesz-kormány az önkormányzatokkal történő érdemi egyeztetés nélkül hozza létre a járásokat január 1-jétől. A települési jegyzők számításai szerint jelentéktelen állami feladat kerül át a járási hivatalokhoz, ahová a szükségesnél jóval nagyobb létszámot vonnak el a települési önkormányzatoktól.

A rendszerváltás utáni önkormányzatiság legnagyobb pozitívuma az volt, hogy a településfejlesztési feladatok a településekhez kerültek. Vagyis nem az állam akarta megmondani, hogy hol kell járdát építeni Budapesttől 250, de még a megyeszékhelytől is 50-60 km-re lévő kistelepülésen. E feladatokat januártól minimum megyei, de leginkább állami szinten lehet majd ellátni, ami azt jelenti, hogy a gyengébb lobbierejű kistelepülések elköszönhetnek bármilyen fejlesztéstől, mert mindent a nagyobb városok visznek majd el.

A járások kialakítása feladatot alig, embert és pénzt annál többet visz el az önkormányzatoktól, ami egyenlő a nehéz helyzetben lévő, zömében kis gazdasági erővel rendelkező falvak, községek halálos ítéletével.

A járási hivatalok működtetését szolgáló ingó és ingatlanvagyont az önkormányzatoktól az állam az utolsó tűzőgépig magához veszi majd. Ezek a vagyontárgyak eddig az önkormányzatok működését szolgálták, most már a járást fogják szolgálni. Az érintett önkormányzatok jogosan követelnek kártérítést az átadott vagyonuk ellentételezéseként.

Miközben a Fidesz- kormány azt a hamis látszatot próbálja kelteni, hogy a köztisztviselői kar drasztikus csökkentésére az önkormányzatoknál az IMF diktátuma miatt van szükség, a járási rendszer kialakításának és az ezzel párhuzamos elbocsátásoknak a valódi célja nem az állami feladatok hatékonyabb ellátása, hanem a klientúraépítés.

Mutatja ezt, hogy még el sem kezdődtek az IMF tárgyalások, máris javában folyik a köztisztviselői kar megtizedelése, a fideszes pártkatonák sorozása. Minderre pedig csupán azért van szükség, mert a kormány képtelen a gazdaságot beindítani, ellenben görcsösen ragaszkodik saját hibás lépéseihez.

Ez a hozzáállás családok ezreit, tízezreit teszi már ma is tönkre, így emellett az MSZP nem mehet és nem is megy el szó nélkül.

Varga Péter,
elnökhelyettes
MSZP Csongrád Megyei Szövetsége