mszp.hu | Belföld | BÖK
2015. január 23. 12:10

Az önkormányzatok lehetőségei a 2015. évi költségvetés keretei között

Az elmúlt négy évben a kormány fokozatosan szűkítette az önkormányzatok mozgásterét. A szinte korlátlan centralizációnak akadálya az önkormányzatiság, ezért a jelenlegi hatalom mindent megtesz annak drasztikus korlátozására. Ma már alig beszélhetünk önálló önkormányzatokról. Ez a folyamat a legutóbbi két évben felgyorsult: elvették az önkormányzatok olyan Európában természetesnek tekintett feladatkörét, mint a közoktatás vagy az egészségügyi ellátás. Az állam önkényesen, a települések érdekeinek figyelembe vétele nélkül dönt a közszolgáltatások szervezéséről, iskolákat és kórházakat zár be, intézkedéseivel veszélyezteti a közszolgáltatások normális szintjének fenntarthatóságát.

Az idei költségvetésben jelentősen, 131 milliárd forinttal, 16,4%-kal csökken az önkormányzatok támogatása. A tényleges hatások megítélése rendkívül nehéz, mert teljesen átláthatatlan a költségvetés. Az ugyanakkor egyértelműen kirajzolódik, hogy a kormány tovább csökkenti a szociális ellátásra fordított – az előző négy évben már több mint 300 milliárd forinttal megkurtított – központi költségvetési előirányzatot, és forrás nélkül az önkormányzatokra hárítja a rászorulók, a nélkülözni kényszerülő lakosok támogatásának felelősségét. Ehhez álságos módon kiszélesíti az önkormányzatok adókivetési jogát, miközben a települések nagy többségében a már most is agyonadóztatott lakosság már nem terhelhető tovább, és álságos módon az államháztartási törvény módosításával a kormány kimondja, hogy a helyi iparűzési adó a szociális ellátás céljára fordítandó. Azaz még tovább szűkítik a városok és községek fejlesztésére fordítható forrásokat.

A kormány újabb törvénymódosítással szigorítja az önkormányzatok napi pénzellátását, veszélyeztetve a normál működést.

Az önkormányzati költségvetések készítésénél csapdahelyzetbe kerülnek a képviselő testületek, nem tudják fenntartani a közszolgáltatások szintjét, a szegényebb településeken szociális katasztrófát kell megelőzni, illetve elhárítani. Követeljük a kormánytól, hogy ne léptesse hatályba a szociális törvény módosítását, ne nehezítse tovább az emberek életét. Elvárjuk a kormánypárti önkormányzati képviselőktől, hogy ne a pártjuk, hanem a település lakosságának érdekeit szolgálják, és minden önkormányzat ennek megfelelő költségvetést fogadjon el. 

 

BÖK KÖZGYŰLÉS 2015. JANUÁR 22-én megválasztott tisztségviselők

Elnök:

 • Dr. Tóth József
  Budapest, XIII. kerület polgármestere

Alelnökök:

Közép–magyarországi régió képviselője

 • Molnár Gyula
  Budapest XI. ker. önk. képviselő, Budapest BÖK elnök

Nyugati régió képviselője

 • Aller Imre
  Kóny polgármestere, Győr-Moson-Sopron megyei BÖK elnök

Keleti régió képviselője

 • Csige Tamás
  Hajdúdorog polgármestere

Ügyvezető Alelnök:

 • Szentgyörgyi József
  Halásztelek polgármestere