Az önkormányzatok támogatása Kelet-Magyarországon különösen fontos!

Az önkormányzatok támogatása Kelet-Magyarországon különösen fontos!
Az MSZP kezdeményezi a megnövekedett önkormányzati válságügyi kiadások visszafinanszírozását – erről tartott online sajtótájékoztatót Varga László, a szocialisták miskolci képviselője és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pénteken, a borsodi megyeszékhelyen.

Egész Magyarországon, de Kelet-Magyarországon különösen fontos az önkormányzatok működőképességének megőrzése. „Sokat beszéltünk arról, hogy a problémák kezelésében (…) meglévő eszközeikkel a legtöbbet az önkormányzatok tudnak tenni, hiszen ők vannak a legközelebb az emberekhez. Hiába vannak a védekezés frontvonalában, a kormány ezt nem veszi tudomásul, sőt, muníciót von el a frontvonalból, egyre nehezebb helyzetbe hozva őket” – hívta fel a figyelmet Varga László.

Elmondta, a Szabó Sándorral, az MSZP Csongrád Megyei Területi Szövetségének elnökével közösen benyújtott új javaslatukat hétfőn tárgyalja a Költségvetési bizottság. „Ez arról szól, hogy fő szabály szerint a 2020. és 2021. év tekintetében a kormány térítse meg az önkormányzatoknak az igazoltan a járványhelyzet kezelése érdekében elköltött összegeit” – mutatta be Varga.

„Javaslatunk szerint idén és jövőre is a kormánynak fent kell tartania a helyi közösségi közlekedés állami támogatását, és változatlanul a gépjárműadó 40%-át helyben, az önkormányzatoknál kell hagynia. (…)  A két forrás együtt Miskolc esetében majdnem egymilliárd forintot jelent. Arra kérjük a Költségvetési bizottság fideszes tagjait, hogy vegyék tárgysorozatba ezt az indítványt. Ha megteszik ezt még hétfő délelőtt, akkor mi abszolút partnerek vagyunk abban, hogy az Országgyűlés ezt még a jövő héten megtárgyalja” – tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes Kelet-Magyarország különösen szorult helyzetét emelte ki. „A „keleti nyitást” csak hangoztatja a kormány, de Kelet-Magyarországon szeret átnézni. A mára már 300.000 álláskeresőből, akiknek több mint fel már semmilyen támogatást nem kap, nagyon sok a kelet-magyarországi. Ezért követeli az MSZP, hogy az álláskeresési támogatás időtartamát 9 hónapra hosszabbítsák meg, összegét pedig minimum 100.000 forintban határozzák meg” – emlékeztetett.

Az MSZP társelnöke elmondta, pártja álláspontja szerint a kormánynak a magyar kis- és középvállalkozásokat kellene felkarolnia, amelyek közül Borsodban is sokakon segítene, ha a kieső bérek 80%-át megtérítené az állam a vészhelyzet ideje alatt. Rendkívül fontos lenne az is, hogy a 100%-os táppénz intézményét bevezesse végre a kormány, mert az tényleg védené az emberéleteket és lassítaná a vírust” – mondta Kunhalmi. Hozzátette, utóbbira nem lát sok esélyt kormányrészről.

„A kormány a gazdaságvédelmi alapból kétszer annyit költött sportra, mint egészségügyre. A mi politikánk ezzel szemben emberközpontú, ezért vagyunk baloldaliak, és ezért fogunk mindent megtenni annak érdekében, hogy itt, Miskolcon, 2022-ben Varga László megverje a fideszes jelöltet, és végre pénz jöjjön a városba, az önkormányzatnak, az iparnak, a vállalkozásoknak, és a miskolci embereknek is, hiszen Miskolc ennél többre képes és többet érdemel” – mutatott rá Kunhalmi.

 

Kapcsolódó párttagok