Az önkormányzatok újratermelik adósságaikat

Szomorú képet festenek a hajdú-bihari kistelepülések helyzetéről a Hajdú-Bihari Napló által megkérdezett polgármesterek. A településvezetők szerint hiába az állami adósságátvállalás, ha a megmaradt feladatokat nem finanszírozza megfelelően az állam, akkor az önkormányzatok újratermelik adósságaikat.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége szerint már az állami adósságátvállalás bejelentése körüli hurrá-optimizmuskor látszott, hogy a leghátrányosabb települések csak ideig óráig szabadulnak az adósságcsapdától, hiszen a feladatalapú finanszírozás problémáival nem foglalkozott a kormány. Sőt, a feladatátvállalásnál nagyobb mértékben csökkent az állami támogatás összege, így az önkormányzatok ismét csak megoldhatatlan helyzetbe kerültek.
 
Véleményünk szerint a Fidesz államhatalma korlátozza az önkormányzatok szuverenitását, ráadásul az újabb és újabb forrás-elvonásokkal végképp kivérezteti a legkisebb települések önkormányzatait. Ez - és a járási rendszer ismételt kialakítása - azt a félelmet erősíti, hogy a Fidesz a kistelepülések önálló helyhatóságainak felszámolására készül!

Ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen!

MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége