kisalföld.hu | Belföld | félidő államosítás
2012. november 10. 10:56

Az önkormányzatokról a kormányzás félidejében

Beke Károly szerint az iskolák államosításával megszűnik az a lehetőség, hogy egy település vezetése a munkaerőpiac, vagy akár egy konkrét befektető igényeihez igazítsa a képzést.

"A megszorításokra épülő gazdaságpolitika, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének a hazai rendszerből való kiiktatása mellett az önkormányzatiság, a helyi érdekvédelem és érdekképviselet lerombolásáról szólt az elmúlt két esztendő" - mondta a Kétéves rombolás az önkormányzatoknál címmel tartott pénteki sajtótájékoztatón Beke Károly, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) megyei alelnöke.

Így folytatta: "egy demokratikus politikai erőnek alapgondolata kell, hogy legyen a demokratikus intézményrendszer erősítése, az önkormányzatiság, mint alapvető szabadságjog széleskörű érvényesítése".

Az alelnök utalt arra, hogy januártól felállnak a járások és állami kézbe kerül az oktatás. Nehezményezi, hogy "nem tudni, ki és miért lesz felelős".

Egy napvilágra került nem nyilvános előterjesztésre hivatkozva azt mondta: az oktatási rendszer átalakítása "már január elsejével elbocsátásokat hozhat", ebből a titkos anyagból szerinte kiderül ugyanis, hogy az állam nem venné át az iskolák fenntartói feladataiban résztvevő dolgozókat, például a rendszergazdákat és a műszaki munkatársakat.

Az iskolák államosításával úgy véli: "megszűnik az a lehetőség, hogy egy település vezetése a munkaerőpiac, vagy akár egy konkrét befektető igényeihez igazítsa a képzést".

Az önkormányzatok adósságának átvállalása Beke Károly véleménye szerint a kormányzat rossz döntéseinek beismerése. "Úgy tűnik, hogy a kormány most döbbent rá, hogy ha elveszik az önkormányzat bevételeit, vagyonát, valamint intézményeit, akkor a települések képtelenek lesznek törleszteni felvett hiteleiket".

Beke Károly tájékoztatóját a legfontosabb intézkedésekkel zárta, amelyek szerinte szükségesek lesznek kormányváltás után: az alapfokú és esetleg a középfokú oktatás helyi közszolgáltatások körébe való visszaállítása (az állami fenntartásba adás lehetőségének biztosításával), a települési önkormányzatok kötelező feladatává tenni a helyi civil szervezetek támogatását, visszaállítani a helyi önkormányzatok gazdasági önállóságát és visszaadni a tőlük elvett vagyontárgyakat, valamint átalakítani az önkormányzati vagyonra vonatkozó jogszabályokat úgy, hogy a nemzeti vagyon kategóriáján belül garantálja az állami vagyonnal való egyenjogúságát.

Karcagi-Mészáros Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke a megyeszékhely helyzetéről beszélt. Bírálta a városvezetés eddigi tevékenységét, s azt, hogy Borkai Zsolt polgármester országgyűlési képviselőként nem tett az ellen, hogy a győri tömegközlekedésért felelős Volán társaságot beolvasszák egy regionális nagyvállalatban.

Mint mondta: "olyan emberek fognak dönteni városunk tömegközlekedésének feltételeiről, akik talán még életükben nem jártak Győrben".

Az ifjúsági olimpiával kapcsolatban így nyilatkozott: "olyan koncepció bontakozik ki, amely bizonytalan kormányzati garancia mellett, több milliárdos városi szerepvállalást igényel közpénzből".