MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Orbán-csomag parlament
2014. szeptember 24. 20:10

Az Orbán-csomagtól a kecskeméti fiktív számlázási ügyig - Országgyűlés

Orbán-csomag, a Klik megsegítése, siófoki kórházberuházás, a kecskeméti fiktív számlázási ügy, az 1-es villamos meghosszabbítása, az RTL Klub megadóztatása. Ülésezett a parlament.

A rezsicsökkentés dupláját veheti vissza a Fidesz a nyugdíjak megadóztatásával és más megszorításokkal

A Fidesz-kormány a rezsicsökkentésnek, vagy a családi adókedvezménynek a kétszeresét veheti vissza a nyugdíjak megadóztatásával, nyugdíjcsökkentéssel, az egészségügy fizetőssé tételével, és a közszférában tervezett tömeges elbocsátásokkal. Mindezt Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes jelentette ki a Parlamentben.

A politikus mindezt annak az 1700 milliárd forintos megszorító csomagnak a kapcsán mondta, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter kedden jelentett be egy konferencián.

Lukács emlékeztetett, már korábban kiszivárgott: Orbán Viktor az egészségügy, a nyugdíjak, az oktatás és a közszféra területén azt akarja elérni, hogy „egyre kevesebben éljenek az államból”, ezért olyan változtatásokra készül, amelyek még a Fidesz szavazótáborát is kedvezőtlenül fogják érinteni. Lukács kijelentette: nem véletlen, hogy a miniszterelnök erről még saját frakciójának sem mert beszélni.

A frakcióvezető-helyettes felszólította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy ne halogassa a költségvetés benyújtását október végéig, hanem terjessze azt a Parlament elé szeptember 30-ig. „A költségvetésben már benne van, hogy mit tervez a Fidesz-kormány. Az embereknek joguk van tudni, ha ezt az 1700 milliárdot a Fidesz nyugdíjcsökkentéssel, a nyugdíjak megadóztatásával, az egészségügy fizetőssé tételével vagy tömeges elbocsátásokkal kívánja kipréselni” – mondta Lukács Zoltán napirend előtt a Parlamentben.

Elég lesz a 20 milliárd forint a Klik megsegítésére?

Hiller István a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) összefüggésben azt mondta, hogy a gondok maradtak, egyre jelentősebbé váltak, minden korábbi győzelmi jelentés ellenére a tanév biztonságos finanszírozása kétségessé vált. Már a költségvetés tervezésekor súlyos hibák és szakszerűtlen intézkedések történtek - idézte fel, és emlékeztetett: azonnali, közel 20 milliárdos kiegészítésről döntött a kormány a közelmúltban. Kinek volt igaza, azoknak, akik tavasszal, nyár elején, még azt mondták, minden rendben van, vagy azoknak, akik kormánytagként a Klik megsegítéséről döntöttek? Elég lesz a 20 milliárd forint? Kinek jó ez a Klik? - kérdezte.

A rezsicsökkentést differenciáltan kellene biztosítani 

Bangóné Borbély Ildikó szerint a fogyasztási mennyiség alapján, differenciáltan kellene biztosítani a rezsicsökkentést, úgy, hogy a leginkább rászoruló kisfogyasztók akár 40-50 százalékkal olcsóbban kapják az energiát. 

Kijelentette: számos család használ olyan fűtési módot, amelyet nem érint a rezsicsökkentés. Nő a szegénység, mivel a kormány többet vont el a családoktól, mint amennyi a rezsi mérséklésével megspórolható - mondta.

Hogy áll a siófoki kórházberuházás ügye?

Harangozó Gábor azt idézte fel, hogy idén áprilisban a nyugat.hu egy hangfelvételre hivatkozva arról írt: fideszes politikusok - Balázs Árpád, Siófok polgármestere és Witzmann Mihály, aki azóta  már országgyűlési képviselő - állítólag arról beszélgetnek, hogy azért áll a siófoki kórházberuházás, mert a Fidesz regionális vezetőjéhez, Bánki Erikhez kötődő kivitelező abban érdekelt, álljon a munka, ugyanis "így munka nélkül kapják a pénzt". Kivizsgálták-e az ügyet a Miniszterelnökségen? - kérdezte a szocialista politikus Lázár Jánost.

Hol tart a kecskeméti fiktív számlázási ügy?
    

Heringes Anita a kecskeméti sportegyesületet működtető társasággal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy három év alatt nem sikerült pontot tenni egy fiktív számlázási ügy végére. Sajtóhírekre hivatkozva a történteket úgy foglalta össze, hogy a közel százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő kft. három céggel kötött marketingcélokra szerződést, de a cégek portfóliójában nem szerepelt ilyen munka; a cégek 298 millió forint közpénzt kaptak. A kecskeméti cégek gazdálkodásért felelős alpolgármestere akkor Szemereyné Pataki Klaudia volt, aki most kecskeméti polgármesterjelölt - tette hozzá.

Tervezik az 1-es villamos meghosszabbítását?
    

Kiss László azt kérdezte, tervezik-e, hogy a kormányzati ciklusban kiemelt beruházásként megvalósítják az 1-es villamos útvonalának meghosszabbítását az esztergomi vasútvonalig. Ennek szükségességét a többi között az óbudai temető egyszerűbb megközelítésével indokolta.

Az RTL Klub megadóztatásáról

Bárándy Gergely  azt kérdezte: miért annak a médiumnak a közterhe a legmagasabb, amelynek a műsora nem tetsző a kormányoldal számára? Kivel kötött szerződést az RTL Klub megfigyelésére a kormányzat, hogy "megalapozza" a reklámadót? - tette fel kérdését.

 

(Előkép: Wikipédia Commons - http://hu.wikipedia.org/wiki/Fájl:Budapest_Parlament_by_night_WUXGA.jpg)