2011. március 03. 10:03

Az Orbán-kormány akadályozza az Európai Unió egységes energiapiacának megvalósítását

Ma - 2011. március 3-án - járt le az Európai Unió harmadik energetikai szabályozási csomagjának a magyar jogba történő átültetési határideje. A mai napon nemcsak a hatálybaléptetés maradt el, de eddig még a jogharmonizáció sem történt meg.  

Az irányelvek átültetésének hiánya miatt

- a felhasználók számára nem válik egyszerűbbé és gyorsabbá a szolgáltató-váltás,

- nem történik meg a piacszabályozás és a piacfelügyelet kormányzattól történő függetlenítése, és

- nem biztosított - az ellátásbiztonságot növelő, és Magyarország energiaimport-függőségét csökkentő - hálózati rendszerfejlesztések ösztönzése sem.

A jogharmonizáció részleges végrehajtását még 2009-ben közösen kezdte meg az akkor kormányon lévő MSZP és az ellenzékben lévő Fidesz. Az akkor együttesen elfogadott törvény az új irányelvek szerinti szétválasztási követelmények tekintetében mind az azoknak megfelelni köteles vállalkozások, mind a szabályok betartatásáért felelős hatóság számára biztosította a kellő felkészülési időt az új szabályok megismerésére és alkalmazására. Ezeket a szabályokat a Fidesz 2010 decemberében megsemmisítette, így a magyar szabályozás ezen a területen sem áll összhangban az EU előírásaival.

Tekintettel arra, hogy a magyar szabályozás elfogadásának és hatálybalépésének időpontja bizonytalan, megnő egy újabb, Magyarországgal szembeni uniós kötelezettségszegési eljárás esélye.

Az MSZP szerint szégyen, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő - és az EU energiapolitikájának előmozdítását prioritásként kezelő - magyar kormány nem volt képes teljesíteni határidőre a jogharmonizációs kötelezettségeit, és elfogadhatatlan, hogy arra bizonytalan ideig még nem is kerül sor.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy mielőbb ültesse át a magyar jogba a szükséges irányelvi rendelkezéseket, ne akadályozza tovább az Európai Unió egységes energiapiacának megvalósítását, valamint ne okozzon további hátrányokat a fogyasztóknak és a hazai vállalkozásoknak.


Podolák György

az MSZP Energetikai Tagozatának elnöke


Dr. Szekeres Imre
az MSZP Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője