mszp.hu | Belföld | Áder János alaptörvény MTA
2018. július 17. 12:14

Az Orbán-kormány alaptörvény-ellenesen akarja megszüntetni az MTA szabadságát

Azzal, hogy a Fidesz Palkovics miniszterhez rendelte az MTA kutatási pénzeit, ismét bebizonyította, hogy a már 8 alkalommal átírt tákolmányuk, az Alaptörvény tényleg csak dísznek jó. Még ennyi próbálkozás után sem sikerült úgy megcsinálniuk, hogy képesek legyenek betartani.
Az Alaptörvény szerint „Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát..”. Azt, hogy Palkovics László egyedül dönthet arról, hogy milyen kutatásra ad pénzt a tudósoknak, sokféleképpen lehet nevezni, de a kutatás szabadságának biztosításaként, egyáltalán nem.
 
„Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát.” Ezt az alkotmányos előírást sem akarja a Fidesz betartani, hiszen a pénzügyileg akarja magához láncolni az MTA-t, amivel felszámolja az intézet szabadságát és függetlenségét.
 
Áder János köztársasági elnöknek az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia azért, hogy megszüntesse az alkotmánysértést. Azonban ha továbbra is együttműködik a kormánnyal a törvénysértésekben, akkor az MSZP kezdeményezni fogja, hogy az ellenzéki képviselők együtt kérjenek utólagos normakontrollt.
 
Közel 200 éve Széchenyi még a saját jövedelméből támogatta az Akadémia létrehozását, napjainkban azonban már oda jutottunk, hogy az Orbán-kormány a tudományra szánt pénzt is a sajátjának akarja tudni.
 
Harangozó Tamás
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok