Belföld | Ócsa közlemény devizahitelesek
2014. január 18. 12:55

Az Orbán-kormány ”büszke lehet” az ócsai gettóra

"Büszkék lehetünk az ócsai lakóparkra" – mondta Soltész Miklós, az Orbán-kormány szociális államtitkára 2013. január 15-én. "Ócsa a Gyurcsány-korszak szimbóluma" – írta a Fidesz Sajtóiroda 2014. január 17-én.

Ez a két, egymást tökéletesen kioltó nyilatkozat jól szimbolizálja a Fidesz nézetét, ami szerint a "valóság nem számít a politikai kampányban". Az ócsai szociális gettót kitaláló, majd a szakmai ellenérveket lesöpörve meg is valósító Fidesz egészen tegnapig büszke volt a találmányára, majd mikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ócsai lakópark megbukott, beismerés helyett újra feltette a régi lemezt: "Gyurcsány a hibás".

Ez a vicc kategóriájába tartozó reakció azonban nem változtat azon, hogy az Orbán-kormány pazarnak szánt megoldása a devizahitelesek problémáira valójában az elmúlt évtizedek legpazarlóbb kormányzati intézkedése. Két és félmilliárd forintért alig több mint 40 családot sikerült beköltöztetni az ócsai szociális gettóba, azaz 1-1 család elhelyezése 72 millió forintba került, miközben Ócsa belterületén már 8 millió forintért is árulnak házat.

Az Orbán-kormány az ócsai lakópark-beruházás árából több ezer családot juttathatott volna lakáshoz. Budapesten tízezrével állnak üres bérlakások. Kormányra kerülve az MSZP egy olyan szociális bérlakásprogramot fog építeni erre a lakásállományra, amely élhető környezetben biztosít lakhatást a bajba jutottaknak.

Korózs Lajos,
elnökségi tag