MTI/mszp.hu
2012. február 18. 11:45

Az Orbán-kormány csak magát okolhatja

A szocialista párt számára nem öröm, hogy Magyarország kormányával szemben ilyen intézkedéseket foganatosított az Európai Unió, de ezért az Orbán-kormány csak magát okolhatja - mondta Mesterházy Attila szombaton Kaposváron.

Az MSZP elnöke, a párt parlamenti frakcióvezetője a Somogy megyei választmány tisztújító ülése előtt tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett: "ha kompromisszumkész partnerként és az európai politikai stílusnak megfelelően kommunikál a magyar kormány és a miniszterelnök, és nem pedig hadat akar üzenni minden nemzetközi szervezetnek", elkerülhető lett volna, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen.

"Látom a nagy igyekezetet a kormány oldaláról, hogy megpróbálják ezt valaki másnak a nyakába varrni. Azt tudom mondani, hogy senki mást nem okolhatnak, csak saját magukat" - fogalmazott Mesterházy Attila.

Az ellenzéki politikus - nem vitatva a külföldi kritikák fontosságát - ennél fontosabbak nevezte a magyar választópolgárok véleményét, ugyanis szerinte "Magyarországon ennél sokkal súlyosabb problémák vannak". Ide sorolta a foglalkoztatást és a megélheti költségeket, példaként hozva fel, hogy "ma Magyarországon csaknem négymillió ember él a létminimum alatt vagy annak környékén, 500 ezer regisztrált munkanélküli van, és körülbelül 50 ezer gyerek még ma is éhezik". További 250 ezren vannak olyanok, akik kiestek a szociális ellátórendszerből - tette hozzá.

"Ez azt mutatja, hogy Magyarországon ma a szociális válság nem veszély, hanem nagyon sok területén az országnak már napi realitás" - mondta a szocialista párt elnöke. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a foglalkoztatásbővítés, a megélhetés költségeinek csökkentése, az egészségügy, az oktatás és a gazdasági növekedés beindítása "olyan nemzeti érdek, amelyben nem lenne helye a politikának, hanem inkább a szakmai megoldások versenyének". Mesterházy Attila azt mondta: ebben a szocialista párt szívesen együttműködne a kormánnyal.

Beszámolt arról, hogy készítettek egy hétpontos javaslatot, és a héten benyújtották a parlamentnek. Ebben az is javasolták, hogy ha sikerül kedvező feltételekkel megállapodni IMF-fel és az Európa Unióval, akkor azokat a forrásokat "ne csak biztonsági hálóként értelmezzék", hanem egy részüket fordítsák a gazdasági növekedés beindítására, a foglalkoztatás bővítésére.