mszp.hu | Belföld
2023. július 31. 14:27

Az Orbán-kormány életfogytiglani munkára ítélte a dolgozókat

Az Orbán-kormány életfogytiglani munkára ítélte a dolgozókat
„A Magyar Szocialista Párt támogatja Svédország NATO-csatlakozását” – kezdte hétfői napirend előtti felszólalását Komjáthi Imre, országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a rendkívüli parlamenti ülésen. Emlékeztetett, az MSZP számára ez természetes, hiszen Horn Gyula volt az, aki „átvágta a vasfüggönyt” és ő mondta ki, hogy a nyugati szövetségi rendszeren belül van a nemzet helye.

Az MSZP társelnöke szerint a kormánypárti politikusok akkor fogják megszavazni a svédek NATO-csatlakozását, amikor arra a török elnök engedélyt ad. Hozzátette, fél, hogy a nyugdíjasok jelene és jövője közel sem fog ekkora figyelmet kapni a kormány részéről. Komjáthi Imre szerint meg kellene állapodni abban, hogy meghatározott ideig nem kerül emelésre a nyugdíjkorhatár, hiszen az már ma is egyértelmű, hogy az időseknek már nem szabadna dolgozni, az egészségügyi intézmények sajnálatos módon tömve vannak a nyugdíjas betegekkel. Fontos lenne azt is megérteni, hogy az idősek törődést igényelnek és nem javul úgy a magyarok egészsége, ha még tovább tartják őket munkában.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint lefelé azonban rugalmassá kellene tenni a nyugdíjkorhatárt, „itt élet és halál között döntünk”. Azok, akik az egészségre veszélyes körülmények között dolgoznak sok esetben hamarabb, akár kevesebb nyugdíj mellett is nyugdíjba vonulnának. Elmondta, 2010 előtt még élt a korkedvezményes nyugdíj lehetősége, 40 év szolgálat után, 57 éves kor felett el lehetett menni nyugdíjba, ezzel a lehetőséggel pedig a legtöbben éltek is. A fideszes kormányzat azonban ezt eltörölte és sajnos érezhető is ennek a következménye, hiszen sokkal többen betegedtek meg a rák különböző fajtáival, kaptak agyvérzést vagy szívinfarktust.

Komjáthi Imre elmondta, azon munkakörökben, ahol a munka tudást biztosít, nem jár fizikai megterheléssel, ott lehetővé kéne tenni és ösztönözni a nyugdíj melletti munkavállalást, például a pedagógusok és az orvosok esetében. „Önmaga ellensége az a társadalom, amelyik kopott csípővel, sípoló tüdővel is futószalag mellett tartja az időseket, de elzavarja nyugdíjba azt, akinek pótolhatatlan tudása gyűlt fel az évtizedek alatt és ezeket szívesen át is adná” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Egy olyan állam, mely megbecsüli a polgárait, nem veszi el a rokkantnyugdíjat és szünteti meg a korkedvezményes nyugdíjat, tette hozzá. Komjáthi Imre szerint el kell kezdeni az érdemi párbeszédet a nyugdíjasok és a leendő nyugdíjasok helyzetéről, „mert tényleg a 24. órában vagyunk, és igen, amint lesz módunk, meg fogjuk szavazni a svéd-NATO csatlakozást is” – zárta felszólalását.

Kapcsolódó párttagok