2011. június 06. 07:32

Az Orbán-kormány első éve a gazdaságpolitikában

Szekeres Imre mai napirend előtti felszólalásában az Orbán-kormány első évének gazdaságpolitikai teljesítményét értékelte. Mint elmondta: az elmúlt egy év gazdaságpolitikája négy filmet juttat eszébe: a Robin Hoodot, a Tulipános Fanfant, a Rambot és a Rózsaszín párducot.

Sokak elszegényedése teszi lehetővé kevesek adókedvezményét – utalt az Orbán-kormány adórendszere és Robin Hood közti párhuzamra a képviselő, hozzátéve, az egykulcsos adó a munkavállalók 80 százalékát érintette kedvezőtlenül.

Ha az elhibázott adótörvényeket visszavonták volna - folytatta Szekeres Imre -, akkor nem kellene Rogán Antalnak Ramboként bérkommandóval üldöztetnie a magyar vállalkozókat.
 
A kormány annyiban hasonlít Tulipános Fanfanhoz a szocialista képviselő szerint, hogy bár segíteni akar, mégis mindenkit fosztogat, a devizahitelesek helyett a bankokat segíteti meg, és példátlan zsarolással érte el, hogy az emberek zöme elhagyja magánnyugdíjpénztárát.

Orbán Viktor úgy viselkedett, mint Clouseau, a Rózsaszín párduc ügyetlen felügyelője - vélekedett Szekeres Imre -, a múlt hibáiba szorulva kétségbeesetten próbálják a kormány tagjai betölteni a költségvetésen általuk ütött lyukat.

A munkanélküliségről szólva a képviselő elmondta: Szabolcsban már 66 ezer embernél is több a munkanélküli, ráadásul az összes munkanélküli több mint 42 százaléka ellátatlan marad; ilyen körülmények között nem csoda, ha az emberek elégedetlensége olyan mértéket ölt, hogy mára kinézik a kormányból a bankbetétek államosítását.

Zárszavában Szekeres Imre új költségvetést és új adótörvények elfogadását javasolta.