2012. június 01. 14:38

Az Orbán-kormány fejezze be a nyugdíjasok zsarolását

Orbán Viktor kormánya újabb és újabb meggondolatlan intézkedéseivel ”jövőbe mutató ötleteivel”tartja bizonytalanságban a nemzetet a megélhetés minden területén.

A fiataloktól a fejlődés, a továbbtanulás, a piacképesebb tudás elsajátításának esélyét vette el, a dolgozóktól a munkavállalás feltételeit, szakszervezeti jogaik súlyos csorbítását, a betegektől, rokkantaktól, szociálisan rászorulóktól a jogosítványaikat, juttatásaikat és a ma illetve a jövő nyugdíjasaitól a biztos nyugdíj lehetőségét.

A Fidesz korábban minden fórumon többször kijelentette, hogy az egyéni számlán alapuló svéd modellt tekinti bevezetendőnek.

Ehhez képest az NGM legutóbbi baby boom terve láthatóan a német pontrendszer durván eldeformált változatát favorizálja, amellyel ismét igazságtalanul megosztja a nemzetet.

A nyugdíjasokat, illetve akik nyugdíjat kaptak amúgy is alávaló módon becsapták, mivel az alaptörvénnyel jelentősen gyengítették a szociális biztonságot, kidobták az ellátáshoz jogot. A nyugdíj a törvény szerint bármikor csökkenthető, megszüntethető, folyósítása felfüggeszthető, szociális rászorultságtól teszik függővé.

Gyakorlatilag a korábbi nyugdíjrendszert megszüntették, szétverték!

A Fidesz stratégiája jól látható, hogy az alaptörvényből az ellátáshoz való jog, nem eredményez automatikusan nyugdíjat!

A Fidesz pártalkotmánya átírta a szerzett jogok rendszerét, egyes nyugdíjakat már külön is adóztatnak.

Ez az a kormány, amely
- kérte, hogy egyhavi nyugdíjukról mondjanak le a nyugdíjasok a középosztály megerősítése érdekében.
- bünteti a nyugdíjasokat, mert rokkantak, betegek, fogyatékosok, mert magas a gyógyszerköltségük.
- kivéreztette a magán-nyugdíjpénztári rendszert, zsarolással kifosztott 3 millió embert, de nem közli, mi alapján fogja kiszámítani a nyugdíjellátást, mennyi szolgálati időt fog figyelembe venni.
- máig nem ismertek a nyugdíjmegállapítás szabályai.


Nemrég a Fidesz alelnöke és kampányfőnöke azt mondta: ”A családi szavazati jog bevezetésével elejét lehetne venni annak, hogy a jövőnkről az idősebb generációk döntsenek.” Kósa Lajos szerint nem lenne jó, ha Magyarország jövőjét a nyugdíjkérdés határozná meg. Miközben fennen hirdetik az alaptörvényben a generációk együttműködését. Előtte pedig Schmitt Pál vállalt garanciát a nyugdíjak megvédésére.  Ma már tudjuk, mit ér Schmitt és a Fidesz ígérete.  Mindez azt mutatja, hogy ezt előre eltervezték. Már csak azt lenne jó tudni, hogy Kósa Lajos és Schmitt Pál mennyire veszi komolyan a Tízparancsolatot: ”Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön…”

Aki a szüleink jogos járandóságához nyúl, az teljes társadalmunk jogosítványait vonja kétségbe, sérti meg sok évtizedes munkával megszerzett jogainkat.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul fejezze be a nyugdíjasok és a nyugdíjhoz közel álló állampolgárok heccelését, zsarolását, kifosztását, jogaik elvételét!

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja