2011. február 18. 11:19

Az Orbán-kormány felmosórongy lett Európa padlóján

A tény, hogy elhalasztották a kelet-európai partnerségi csúcsot - bármilyen indokkal tették is - jól mutatja, milyen presztízsveszteséget szenvedett el az Orbán-kormány, arroganciájának, más kormányokat sértegető megszólalásainak köszönhetően. Ennek kapcsán teljesen feleslegessé vált a méregdrágán kicsinosított Gödöllő, hiszen egyetlen számottevő ország képviselője sem szívesen látogat el Magyarországra. Különösen fájó, hogy láthatóan Hillary Clinton sem jön el, ami jól mutatja, mennyire elutasítóak az Orbán Viktor vezette kormánnyal az Egyesült Államokban is.

Folyamatos nemzetközi elszigetelődést tapasztalunk, amit egyes egyedül Orbán Viktornak és kormányának  köszönhetünk. Az MSZP érdekelt abban, hogy ez a folyamat ne folytatódjék, azonban azt is látni kell, hogy az a politika, amivel a Fidesz-KDNP-kormány eddig is padlót fogott az európai fórumokon - elsősorban a médiatörvény kapcsán, de ide tartozik az a méltatlan magatartás is, amivel megsértették az EP-t, miszerint Európa ügyeinek intézése helyett egy zavaros nemzeti alkotmányozásba fogtak - oda vezetett, hogy az Orbán-kormány európai elnökségi stratégiája összeomlott. Nem csoda, ha nem szívesen akar ide jönni egyetlen európai ország képviselője sem.

Felszólítjuk Orbán Viktort és kormányát, hogy haladéktalanul állítsa le a kidolgozatlan alkotmányozási folyamatot, és foglalkozzon az európai elnökségünk rövid időszakában azzal, hogy legalább a maradék elnökségi prioritásoknak megfeleljen, ezzel együtt pedig ne romoljon tovább a megítélésünk Európában. Az európai elnökségünk alatt Orbán Viktornak nem harcolni kell, nem sértegetni más országokat, hanem együttműködni ezekkel a nemzetekkel. A tisztességes politizálás és a megegyezési készség hosszabb távon többet ér.

Szanyi Tibor,
az MSZP elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő