mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2023. június 23. 16:52

Az Orbán-kormány hibája, hogy nincs elég munkaerő Magyarországon

Az Orbán-kormány hibája, hogy nincs elég munkaerő Magyarországon
A kormány elhibázott foglalkoztatáspolitikája miatt nincs elég munkaerő, ezért akarnak külföldi munkavállalókat idehozni – így reagált Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke arra a hírre, hogy a kormány 10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkást hívna az országba. Az ATV Start pénteki adásában szóba került a berlini konferencia, ahova az MSZP politikusai, hazai szakszervezeti vezetőkkel együtt mentek, és Szijjártó Péter 5,5 milliós vacsorája is.

A harmadik országból érkező vendégmunkások legnagyobb veszélye az, hogy az a munkakultúra, amit ide hoznak például nem ismerik a munkabiztonság és a munkaegészségügy fogalmát, vagy a túlórához való hozzáállásuk nem szeretnénk ha begyűrűzne a hazai munka világába – fogalmazta meg aggályait Komjáthi Imre. Az MSZP emiatt garanciákat szeretne arra, hogy a magyar munkakultúra maximum pozitív irányba fog változni, megfogják védeni a magyar munkavállalókat.

„Jelen pillanatban könnyebben ki lehet rúgni egy magyar munkavállalót, mint egy külföldi vendégmunkást”. Ameddig határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatnak egy magyar munkavállalót, ahol 10 év után jár három hónap végkielégítés, addig a külföldi munkavállalóknak 2-3-5 éves határozott idejű munkaszerződésük van, ha őket elküldik akkor 1 év végkielégítést kapnak, ami elég magas összeg, ezért a munkaadó kétszer is meggondolja, hogy kit rúgjon ki.

Komjáthi Imre emlékeztet, hogy a kormány néhány éve teleplakátolta az országot azzal, hogy „ha Magyarországra jössz, nem veheted el a munkánkat”, de ez most pont erről szól, hogy könnyen elvehetik a magyarok munkáját. Az MSZP társelnöke szerint naiv elképzelés, hogy a cégek majd maguk költenek arra, hogy a dolgozóiknak jobb legyen. Példaként említette a szigetszentmiklósi gyárat, ahol a győri akkumulátorgyár selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, itt volt egy munkavédelmi ellenőrzés, ahol siralmas körülményeket találtak. Hatalmas érdekellentét van a munkáltató és a munkavállalók között: nem fizetik ki a túlórákat sem, vagy trükköznek a munkaidővel, munkarenddel.

Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, és Harangozó Gábor magyar szakszervezeti vezetőkkel utazott hétfőn Berlinbe, ahol német szakszervezeti vezetőkkel tárgyaltak. „Bebizonyosodott, hogy jó úton járunk, amikor garanciákat várunk arra, hogy ha idejön egy külföldi cég, akkor betartsa az itthoni munkavédelmi szabályokat.” Az MSZP azt akarja elérni, hogy a kormány stratégiai partnere csak olyan vállalat lehessen, aki betartja ezeket a szabályokat. Németországban a szakszervezetek és a szociáldemokraták közösen elérték, hogy nem kaphat állami támogatást olyan cég, amely alacsonyabb béreket, vagy rosszabb munkakörülményeket teremt, de ott a német kormány partner ebben. „Itthon sajnos a kormány nem partner ebben, és nagyon kevés jogot ad a szakszervezeteknek, vagy sztrájkra.” Az MSZP kormányra kerülés esetén visszaadná a szakszervezeteknek, azokat a jogokat, amelyekkel képviselni tudják a dolgozókat.

Komjáthi Imre Szijjártó Péter 5,5 milliós kairói vacsorájáról is beszélt a műsorban. Elmondta, hogy mivel nem kapott érdemi választ sem a külügyminisztertől, sem a honvédelmi minisztertől kérdéseire, melyek azt firtatták, hogy mi került ennyibe a vacsorán, milyen italokat szolgáltak ki, ki felelt a cateringért, és mi került az internethasználatban 7 millió forintba, ezért most Orbán Viktorhoz fordul. „Ha a beosztottak nem tudnak válaszolni, akkor hátha a főnök tudja, hogy mi a túrót lehetett megenni 5 és fél millió forintból”. Az MSZP társelnöke arra kíván rávilágítani, hogy miközben megélhetési válság van, sokan éheznek, addig az urak dőzsölnek.

 

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok