mszp.hu | Belföld
2020. július 21. 15:12

Az Orbán-kormány is érintett a szlovén lélegeztetőgép-beszerzési botrányban

Az Orbán-kormány is érintett a szlovén lélegeztetőgép-beszerzési botrányban
Szlovéniában botrány robbant ki abból, hogy a kormány kétes cégeken keresztül olyan túlárazott lélegeztetőgépeket szerzett be, amelyek nem voltak alkalmasak a koronavírusos betegek ellátására.

. Az egyik ilyen céggel pedig az Orbán-kormány is üzletelt és egy szlovén oknyomozó újság kutatása szerint még a szlovén áraknál is jóval drágábban vásárolt tőlük.

Szlovéniában már megindult a nyomozás, a magyar kormány azonban továbbra is hallgat. Az MSZP éppen ezért írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez, annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a magyar hatóságok léptek-e bármit is a lélegeztetőgép-beszerzések ügyében.

Továbbá, ha az Orbán-kormányt is érintő szlovén büntetőeljárás eddig nem vitte volna át a magyar ügyészség ingerküszöbét, akkor megadjuk a kezdőlökést és a kérdéseket egyben tekintsék feljelentésnek is. 

Egyre több olyan hír jelenik meg, amelyek arról szólnak, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is megjelentek a nyerészkedők, akik a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek beszerzésein kerestek rengeteg pénzt.

Az MSZP ezért úgy gondolja, hogy Orbán Viktor fürkészeinek és portyázóinak parlamenti vizsgálóbizottság előtt kell beszámolniuk a tevékenységükről, az ügyészségnek pedig ki kell vizsgálnia, hogy a magyar kormány is érintett-e a szlovén botrányban.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő