mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | Egészségügy Pénzügy
2020. december 11. 15:30

Az Orbán-kormány is érintett a szlovén lélegeztetőgép-beszerzési botrányban, de a magyar hatóságok nem indítanak nyomozást

Az Orbán-kormány is érintett a szlovén lélegeztetőgép-beszerzési botrányban, de a magyar hatóságok nem indítanak nyomozást
Szlovéniában botrány robbant ki abból, hogy a kormány kétes cégeken keresztül olyan túlárazott lélegeztetőgépeket szerzett be, amelyek nem voltak alkalmasak a koronavírusos betegek ellátására.

Az egyik ilyen céggel pedig az Orbán-kormány is üzletelt, és egy szlovén oknyomozó újság kutatása szerint még a szlovén áraknál is jóval drágábban vásárolt tőlük.

Szlovéniában az ügy kirobbanása után miniszterek mondtak le és megindult a nyomozás. Magyarországon azonban, ahogyan azt a rendőrség válaszából megtudhattuk, még nyomozást sem indítottak el.

Egyre több olyan hír jelenik meg világszerte, amelyek arról szólnak, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is megjelentek a nyerészkedők, akik a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek beszerzésein kerestek rengeteg pénzt. Sajnos ez alól hazánk sem kivétel, hiszen a kormányzati eszközbeszerzések is gyanús körülmények között zajlottak. A magyar hatóságok szerint azonban itt sincs semmi látnivaló.

A védőfelszerelésekkel és az egészségügyi eszközökkel kapcsolatos korrupció olyan súlyos bűntett, amelyet az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója egyenesen emberölésnek minősített.  Az MSZP ezért továbbra is úgy gondolja, hogy Orbán fürkészeinek és portyázóinak tisztázniuk kell, hogy mit is csináltak pontosan.

 

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő