mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 16. 13:05

Az Orbán-kormány mindent megtesz az érdekképviseletek leépítéséért

Az Orbán-kormány mindent megtesz az érdekképviseletek leépítéséért
A kormány már több mint egy évtizede mindent elkövet annak érdekében, hogy a munkavállalók jogai és lehetőségei csorbuljanak, az érdekképviseleti szervezetek szerepe és befolyása pedig csökkenjen. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő a keddi Egyenes Beszédben elmondta, miért probléma, ha nincs, aki a dolgozók mellett kiálljon, valamint kifejtette az MSZP álláspontját is a kormány legújabb javaslataival kapcsolatban.

A kormány múltheti bejelentése, miszerint bizonyos érdekképviseleti szervezeteknek maguknak kellene megszervezni a szakszervezeti tagdíjak utalását Komjáthi Imre szerint egyértelmű támadás a dolgozókat védő szervezetek ellen. Ezt azzal indokolta, hogy ezek a szervezetek nyújthatnak a dolgozóknak szociális segélyt, ha szükséges, valamint sztrájkalapot adhatnak az esetlegesen kiesett bevételekért. Érdemes megfigyelni azt is, hogy a kormány intézkedésével elsősorban azokat az érdekképviseleteket sújtaná, melyek felemelték a hangjukat számos, a dolgozók helyzetét megnehezítő döntés ellen. A legújabb intézkedés a közszolgálati dolgozókat sújtaná, mint a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók.

Komjáthi Imre emlékeztetett, a közszolgáltatásban dolgozók munkáltatója az állam, így jelen pillanatban egy olyan feladatát nem akarja teljesíteni, melyet a többi munkáltatótól megkövetel. Az eddigi szabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy érdekképviseletnek. A kormány ezen úgy módosítana, hogy törvénnyel kivételeket is meghatározhatnának.

Az MSZP társelnöke szerint a 2010 óta zajló folyamat egészét kell nézni, hiszen az Orbán-kormány már bő évtizede tesz meg mindent a munkáltatók jogainak csorbításáért, ellehetetlenítésükért. Az érdekképviseleti szervezeteknek pedig az lenne a feladatuk, hogy kiálljanak a munkavállalók érdekei, jogai és biztonsága ellen, a kormány pedig ezt próbálja megakadályozni.

Komjáthi Imre szerint a kormányzatnak nincs semmi más célja, mint a „szakszervezetek kinyírása”, hiszen a kormány lépése az érdekképviseleti szervezetek tagjainak csökkenését fogja eredményezni. Kevés olyan munkavállaló lesz várhatóan, aki külön procedúrákon fog keresztülmenni azért, amit korábban magától értetődően el tudott intézni.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint Magyarországon az lenne az előnyös, ha a kormány stratégiai partnerként tekintene az érdekképviseleti szervezetekre és a munkavállalókra. Korábban jóval erősebbek voltak az érdekképviseletek, hiszen volt érdekegyeztetés, tárgyalás a kormány és a dolgozók között. Az MSZP pedig, mint szociáldemokrata párt egyértelmű módon támogatja a dolgozókat és az ő érdekeit védő szervezeteket, Komjáthi Imre megígérte, ha lesz beleszólása a munka világába első lépésként mindent meg fog tenni az érdekképviseletek megerősítéséért.

A kormány egyik újabb törvénymódosítása szerint pedig jelentősen szűkítenék azon vállalkozások körét, amelyeknek tűzvédelmi tervet kellene készíteni, emellett eltörölnék a munkavállalók tűzvédelmi oktatását is. Komjáthi Imre szerint egyszerűen nincs elég szakember, aki a tűzvédelmi rendszabályokat ellenőrizze, valamint az ázsiai vendégmunkások sokasága egyszerűen nem fog tudni felkészülni a tűzvédelmi és balesetvédelmi kérdések megválaszolására. Ez pedig ahhoz fog vezetni, hogy a dolgozók tudtuk nélkül rákkeltő anyagokkal, veszélyes körülmények lesznek kénytelenek dolgozni nap mint nap.

Kapcsolódó párttagok